Sateenkaariperheet pelkäävät ennakkoluuloja: "Tutkiiko lääkäri kuumeisen lapsen vai kyseleekö hän mistä lapsi on saanut alkunsa?"

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt toivovat perheiden kanssa työskenteleville parempia valmiuksia kohdata sateenkaariperheitä. Monet sateenkaariperheet pelkäävät ammattilaisten ennakkoluuloja niin paljon, että jättävät jopa käyttämättä heille kuuluvia palveluita. Perheiden kanssa työskenteleviä ammattilaisia koulutettiin tänään Mikkelissä kohtaamaan sateenkaariperheitä.

Kotimaa
Iina Särkän perhe aamupalalla

Viisivuotiaan Siirin arkisessa aamutohinassa se, että hänellä on kaksi äitiä ei saa kovinkaan paljon huomiota. Eikä se saa huomiota sittenkään, kun pohditaan ketä kaikkia Siirin perheeseen kuuluu.

- Salkku, mummu ja pappa, Marie ja sit nämä, jotka on tässä, Siiri luettelee niin perheenjäseniä, sukulaisia kuin perheen läheisiä ystäviäkin.

"Nämä, joka on tässä" tarkoittaa Siirin vastauksessa äiti-Iinaa ja mami-Anettea.

- Mami-nimitys tulee puolisoni Hollannin kansalaisuuden perusteella, Iina Särkkä kertoo.

Siirin vastaus siihen onko hänellä samanlainen perhe kuin kavereilla, viittaakin sateenkaarien sijaan perheen monikansallisuuteen.

- On samanlainen. Paitsi siinä on hollantilaisiakin.

Se, että kyseessä on sateenkaariperhe, ei tavallisesti näy perheen arjessa juuri mitenkään. Tänään Iina-äiti on kuitenkin lupautunut kertomaan omia kokemuksiaan sateenkaariperheellisenä seminaariin, jossa koulutetaan lasten ja perheiden kanssa työskenteleviä ammattilaisia kohtaamaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen perheitä.

Kaikissa lapsiperheissä on lukematon joukko tilanteita, joissa perhe asioi esimerkiksi päiväkodin väen, neuvolan henkilökunnan, lääkäreiden, opettajien ja muiden ammattiryhmien kanssa. Sateenkaariperheille näitä arkisia kohtaamisia värittää usein pelko siitä, että vanhemman seksuaalinen tai sukupuolinen identiteetti vie huomion varsinaisista kohtaamisen syistä.

- Se aiheuttaa juurikin sellaisen tunteen, että näinköhän tuo lääkärisetä tutkii nyt tämän kuumeisen lapsen vai rupeaako se kyselemään, että mistä lapsi on saanut alkunsa ja mitkä ne geneettisen toisen puolen ominaisuudet ovat ja mitä me niistä tiedetään. Näinkin on käynyt, Särkkä kertoo.

Kompastuuko ammattilainen seksuaaliseen identiteettiin?

Särkän perheellä on lukuisia kokemuksia esimerkiksi sairaanhoidon ammattilaisten kanssa, joissa ammattilainen on käyttäytynyt epäasiallisesti tai vähintäänkin kummallisesti. Sateenkaariperheet-yhdistyksestä vahvistetaan, että vaikka useimmiten kohtaamiset sujuvat hyvin peloista huolimatta, niin sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöt joutuvat vielä tänäkin päivänä kohtaamaan jopa koko identiteettinsä olemassaolon kyseenalaistamista.

- Kaikille vähemmistöille on tuttua pelko syrjinnästä ja epäoikeudenmukaisesta kohtelusta. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt ovat kuitenkin ainoa joukko, joille edelleen saatetaan sanoa, että valitse toisin. Ei kukaan sano sokealle, että hankkiudu hoitoon ja valitse toisenlainen elämä, mutta seksuaalivähemmistön edustajille näin saatetaan yhä sanoa ammattilaisten toimesta, koulutussuunnittelija Tiia Aarnipuu Sateenkaariperheet ry:stä kertoo.

- Osa pelkää niin paljon syrjintää ja sitä, että ammattilainen kompastuu henkilön seksuaaliseen identiteettiin, että he jättävät käyttämättä palveluita, joita heille kuuluu. Tietenkään se ei tarkoita, että lapsia ei

Ei lapsen tarvitse tietää mikä on lesbo tai homo.

Sateenkaariperheen äiti Iina Särkkä

hoidettaisi, mutta kynnys joidenkin palveluiden hakemiseen on suuri.

Iina Särkkä tunnistaa kyllä pelot, mutta kieltää niiden vaikuttavan perheen elämään.

- Meille kun nuo lapset eivät synny vahingossa, vaan sitä on tarkoin harkittu, niin silloin ei ehkä voi enää pelätä sitä mitä edessä on. Lapset ovat aina etusijalla ja heidän ehdoillaan mennään.

- Ne ensikohtaamiset on usein aika jännittäviä, kun lähdetään kyselemään, että ketäs te olette eli se ei ole automaatio, että me olemme ne vanhemmat. Monesti ihmiset käyttävät varomatonta kieltä, ja lapsi ei ole sinut kaikkien termien kanssa. Ei lapsen tarvitse tietää mikä on lesbo tai homo, Särkkä sanoo.

- Me ollaan tavallisia ihmisiä ja jos me voisimme olla muiden silmissä luonnollinen osa elämää niin silloin myöskin se ymmärrys olisi pitkällä. Että me ei olla tätä osaa välttämättä itse valittu tai haluttu.

"Kun osaisi olla tasa-arvoinen"

Sateenkaariperheet ry pyrkii helpottamaan sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen perheiden ja ammattilaistenkin kohtaamisia järjestämällä koulutustilaisuuksia ammattilaisille. Useimmiten kohtaamiset ovat jännittäviä molemmille osapuolille.

- Tuolla takaraivossa semmonen on, että jos minä nyt jotenkin tietämättömyyttäni loukkaan tai en ymmärrä ottaa jotakin asioita esille. Kun osaisi olla tasa-arvoinen, Siirin päiväkodissa työskentelevä Sinikka Honkapuro sanoo.

Honkapuro on Siirin omahoitaja ja työskentely sateenkaariperheen kanssa on siis päivittäistä.

- Se on ihan tavallista, ei eroa mitenkään muiden perheiden kanssa työskentelystä.

Särkkä on ollut tyytyväinen Siirin päiväkodin suhtautumiseen esimerkiksi isänpäivien ja äitienpäivien suhteen ja muutenkin.

- Kyllähän me aika paljon tehtiin etukäteistöitä kun etsittiin Siirille päivähoitopaikkaa. Haluttiin suojella lastamme siinä kuin muutkin vanhemmat.