Burger King avaa ravintolan Helsingin jugend-pyhättöön

Ravintola Elielin tilat Helsingin rautatieasemalla saavat uuden vuokralaisen, kun amerikkalaisjätti yrittää uutta Suomen valloitusta.

Kotimaa
Burger King -myymälä Frankfurtissa.
Burger King -myymälä Frankfurtissa.Mauritz Antin / EPA

Amerikkalainen hampurilaisjätti Burger King vyöryy Helsingin keskustaan kahden ravintolan voimalla.

Arkkitehtuurin vaalijoita on pohdituttanut se, että toinen ravintoloista on määrä avata keväällä ravintola Elielin entisiin tiloihin Helsingin rautatieasemalla. Vuonna 1919 käyttöön vihitty Eliel Saarisen suunnittelema asemarakennus on Suomen tunnetuimpia jugend-miljöitä.

– Ravintola Elielin käyttämissä tiloissa on nähty hyvin monenlaisia toimijoita. Tämä on vain yksi lenkki pitkässä ketjussa, toppuuttelee VR:n kiinteistöyksikön arkkitehti Pirjo Huvila.

– Ensimmäinen ravintola avattiin vuonna 1922, vain kolme vuotta sen jälkeen, kun asema oli vihitty käyttöön. 1950-luvulla sisustus uusittiin sen ajan tyylin mukaiseksi, ja sen jälkeen sisustusta on uusittu yhä kiihtyvään tahtiin.

Burger Kingin suunnitelma ei vielä ole tiedossa

Burger Kingin lopulliset suunnitelmat Elielin tiloihin eivät vielä ole tiedossa. Huvilan mukaan ravintolaketjun kanssa on kuitenkin käyty läpi tilan reunaehtoja ja suojelun edellyttämiä asioita.

– Kuluvan viikon perjantaina on tarkoitus esitellä suunnitelmia museovirastolle ensimmäisen kerran. Ravintolan ulkoasun, kuten mainosten ja logojen, suhteen pitää ottaa huomioon tilan suojelu ja historia. Kokonaisuuden pitää olla tyylikäs ja suhteessa siihen tilaan.

Huvilan mukaan ympäri maailmaa toimivilla isoilla ravintolaketjuilla on usein valmiina erilaisia konsepteja erilaisiin ympäristöihin. VR:llä ei kuitenkaan olla Burger Kingin tulosta kovin huolestuneita.

– Meidän tavoitteena on tehdä toimivaa ja hyvää asiakasympäristöä. Asema on täällä asiakkaita varten, Huvila muistuttaa.