Sotkun munkille kilpailija - varusmiesten herkku on nyt telamiina

Lappeenrannan sotilaskodeissa on myynnissä tuote, jota ei saa mistään muualta. Telamiina on rasvainen ja muhkea herkku, joka muistuttaa kovasti aitoa telamiinaa.

Kotimaa
Telamiina-munkkeja.
Yle

Lappeenrannassa asepalveluksensa suorittaneet tai Taipalsaarella ampumaleirillä olleet eivät ole voineet välttyä telamiinoilta eli telluilta. Ne ovat rasvaa tihkuvia kierremunkkeja, joita ei saa mistään muualta.

Munkit on kehittänyt jo eläkkeellä oleva Lappeenrannan sotilaskodin hoitaja Helena Sokura leipureiden kanssa yhteistyössä. Herkku on jo vuosikymmeniä vanha. Sen tuotanto Lappeenrannan sotkussa alkoi tykistön vielä ollessa osa Lappeenrannan varuskuntaa, muistelee Lappeenrannan sotilaskotiyhdistyksen nykyinen puheenjohtaja Raakel Kämäräinen.

- Pojat tulivat silloin metsästä ja totesivat, että hyvänen aika siinähän on telamiina, joita juuri metsässä kannettiin! Siitä tuli nimi tuolle kanelimunkille.

Telamiinoja myydään vain Lappeenrannan kolmessa sotilaskodissa: Rakuunamäellä, Leirikentällä sekä leiriaikoina Taipalsaaren harjoitusalueen liikkuvassa sotilaskodissa.

Telamiina-munkkeja Lappeenrannan sotilaskodin vitriinissä.
Yle

Sormituntuma pitää olla

Raakel Kämäräisen mukaan herkullinen telamiina on sekä munkki että pulla!

Loistava herkku, joka on saatavilla Lappeenrannan sotilaskodeista. Useiden telamiinojen kerrotaan muodostavan keskivartalon alueelle vaikeasti raivattavan sulutteen.

Telamiina-munkin Facebook-sivu

- Se on erikoinen tuote, jonka teko vaatii taitoa ja ihan oman reseptin! Valmistuksen ja reseptin osaa täällä vain kolme ihmistä, kehaisee Raakel.

Kierteen muotoinen munkki on saanut mausteekseen kanelia, keitetty rasvassa ja päällystetty sokerikuottutuksella, pomadalla. Sen tarkemmin ohjetta ei kerrota.

- On näitä kuulemma yritetty kopioida, ja ihmiset ovat nähneet samantyyppisiä kahviloissa eri puolilla Suomea. Mutta eivät ne ole samanlaisia!

- Nämä täällä on tehty rakkaudella, lämmöllä ja suurella sydämellä. Valmistus ei ole vaikeaa, mutta sormituntuma pitää olla!

Telamiina painaa reilusti enemmän kuin munkki

Lappeenrannan sotilaskodista kerrotaan, että telamiinoja menee ehdottomasti enemmän kuin tavallisia munkkeja. Telamiinan terveellisyys on kuitenkin kyseenalainen, sillä sen paino on noin kaksi kertaa tavallisen munkin paino.

- Mutta valmistustapa on kevyehkö, ja kaikkihan se kuluu tuolla maastossa, nauraa Raakel Kämäräinen.

Raakel Kämäräinen esittelee telamiina-munkkeja Lappeenrannan sotilaskodin keittiössä.
Yle

Lappeenrannan telamiinat tunnetaan sotilaskodin puheenjohtaja Raakel Kämäräisen mukaan ympäri Suomen. Lappeenrannassa varuskuntapalveluksessa olleet ja Taipalsaaen harjoitusalueella käyneet joukko-osastot tietävät herkun.

- Kun tänne tullaan leirille kysytään meiltä heti, että onko teillä telamiinoja, ihanaa telamiinoja, en ole ikinä syönyt mitään niin hyvää kuin telamiinoja, Raakel kuvailee asiakaspalautetta.