Mistä John F. Kennedy muistetaan?

John F. Kennedy oli Yhdysvaltain 35. presidentti. Hän ehti olla presidenttinä tuhat päivää, ennen kuin hänet murhattiin Dallasissa 22.11.1963.

Kuu, Kuuba ja kylmä sota

John F. Kennedy asteli valkoiseen taloon kaikkien aikojen nuorimpana Yhdysvaltain presidenttinä vuonna 1961. Karismaattisia Kennedyjä seurattiin kuin kuninkaallisia konsanaan. Kennedy-myyttiä ovat vahvistaneet useat perhettä kohdanneet tragediat.

Kennedyn presidenttikautta hallitsi kylmä sota Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton kesken: maailma kävi ydinsodan partaalla ja avaruuskilpailu kiihtyi. Sisäpolitiikassa Kennedy puolsi mustien kansalaisoikeustaistelua.

JFK:n virkaanastujaispuhe.
John F. Kennedystä tuli Yhdysvaltain 35. presidentti vuonna 1961. 43-vuotiaana hän oli nuorin koskaan valittu Yhdysvaltain presidentti. Hän ehti olla virassa tuhat päivää. Ensimmäinen sukujuuriltaan irlantilainen ja katolinen Yhdysvaltain presidentti oli monelle suuri inspiraation lähde. Virkaanastujaispuheessaan hän kehotti ihmisiä kansalaisaktiivisuuteen historiaan jääneellä lauseella: ”Ask not what your country can do for you. Ask what you can do for your country.” (Älkää kysykö, mitä maanne voi tehdä hyväksenne, kysykää, mitä te voitte tehdä maanne hyväksi.)
Raketin laukausu.
JFK:llä oli merkittävä rooli Yhdysvaltain avaruusohjelman kehittäjänä. Hän asetti vuonna 1961 tavoitteen viedä ensimmäinen ihminen Kuuhun 1960-luvun loppuun mennessä. Kennedyn julkilausuma tavoite toteutui: Apollo 11 laukaistiin Kuuhun heinäkuussa 1969.
JFK:n puhe Berliinissä.
Ulkopolitiikassa JFK:n presidenttikautta leimasi kylmä sota Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton kesken. Huhtikuussa 1961 JFK yritti Sikojenlahden maihinnousussa kaataa kommunistisen Fidel Castron Kuuban johdosta. Keskustiedustelupalvelu CIA:n kouluttamien kuubalaisten tekemä operaatio epäonnistui, ja Yhdysvaltain rooli operaation taustalla paljastui. Seuraavana vuonna JFK joutui ratkomaan Kuuban ohjuskriisiä, joka oli vähällä johtaa ydinsotaan Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton kesken. Kun Berliinin muuri oli 13.8.1961 pystytetty jakamaan kaupunki Neuvostoliiton tukemaan Itä-Berliiniin ja lännen tukemaan Länsi-Berliiniin, JFK matkusti kesällä 1963 Länsi-Berliiniin ja osoitti Yhdysvaltain tukevan Länsi-Saksaa kuuluisassa ”Ich bin ein Berliner” -puheessaan.
JFK:n lastensa kanssa.
John F. Kennedy ja Jacqueline Kennedy saivat neljä lasta. Ensimmäinen, Arabella Kennedy, syntyi kuolleena 1956. Caroline Kennedy syntyi vuotta myöhemmin ja kolmas lapsi, John F. Kennedy Jr. vuonna 1960. Neljäs lapsi, Patrick Bouvier Kennedy, kuoli vain kahden päivän vanhana vuonna 1963. John F. Kennedy Jr. kuoli lento-onnettomuudessa vuonna 1999. Ainoastaan Caroline Bouvier Kennedy elää yhä. Hän työskentelee Yhdysvaltain Japanin-suurlähettiläänä.