1. yle.fi
  2. Uutiset

Vaarallisia karkkeja myyvää kauppaa huomautettu monta kertaa

Titsi-makeiset aiheuttavat tukehtumisvaaran. Niitä myynyt China Market on saanut Turussa huomautuksia toiminnastaan jo lukuisia kertoja aiemminkin.

Kotimaan uutiset
Titsi-makeispurkki
Evira

Turun China Marketissa myynnissä olevat hyytelömakeiset aiheuttavat elintarvikevirasto Eviran mukaan tukehtumisvaaran. Kiinalaista alkuperää olevia makeisia on myyty kilon purkeissa, joissa on useita yksittäin pikariin pakattuja makeisia. Tuote sisältää myös lisäainetta, jota ei saa käyttää.

Eviran ylitarkastaja Kirsi-Helena Kanninen sanoo, että hyytelömakeiset ovat melko suuria.

- Ne ikäänkuin pamautetaan siitä pikarista tai kapselista suuhun. Ne saattavat jopa hieman turvota ruuansulatuskanavassa eli jos sellainen joutuu vaikka pienen lapsen suuhun kokonaisena, niin siinä on sitten tukehtumisvaara.

Liike saanut monta huomautusta

Evira sai tiedon Turussa myytävistä vaarallisista makeisista paikallisilta viranomaisilta. China Marketia on huomautettu jo toista sataa kertaa aiemminkin.

- Turun viranomaisilla on ollut vaikeuksia yrittäjän kanssa. He tekevät parhaansa, jotta yritys saataisiin toimimaan lainsäädännön mukaan.

Turun viranomaisilla on ollut vaikeuksia yrittäjän kanssa. He tekevät parhaansa, jotta yritys saataisiin toimimaan lainsäädännön mukaan.

Kirsi-Helena Kanninen

Tulli tutkii maahantuotuja elintarvikkeita pistokokeilla. Kaikkia tuotteita ei pystytä tutkimaan ja vastuu on aina toimijoilla, sanoo Kanninen.

Kanninen kertoo, että Euroopassa toimii nykyään yhteinen hälytysjärjestelmä, jolla saadaan rajat ylittävää tietoa esimerkiksi vaarallisista karamelleista.

Eviran mukaan China Market on poistanut myynnistä vaaralliset makeiset, mutta Yle Turku kävi ostamassa Titsi-makeispakkauksen China Marketista tiistai-iiltapäivällä. Ostotilanteessa myyjä mainitsi, etteivät Titsi-makeiset sovi lapsille. Syytä ei kuitenkaan kerrottu. Makeispakkauksia oli kaupassa esillä edelleen useita.

Kirsi-Helena Kanninen kehottaa kuluttajia hävittämään ostetut Titsi-nimiset tuotteet.

- Varsinkaan lapsille niitä ei kannata tarjoilla, hän painottaa.

Muokattu 19.11.2013 kello 16.11. Lisätty tieto siitä, että vaarallisia karamelleja voi edelleen ostaa China Marketista.

Lue seuraavaksi