Hyppää sisältöön

Teatteri Vanha Jukolle näyttämötaiteen valtionpalkinto

Vanha Jukoa ei kuitenkaan palkittu yksin, vaan yhteistyöstä Teatteri Telakan ja Rakveren Teatterin kanssa yhteisestä ponnistuksesta tehdä ja kierrättää teatteria.

Lahtelainen Teatteri Vanha Juko on saanut vuoden 2013 näyttämötaiteen valtionpalkinnon.  Kulttuuriministeri Paavo Arhinmäki jakoi tänään 15 000 euron suuruisen näyttämötaiteen valtionpalkinnon Teatteri Vanha Jukon lisäksi Teatteri Telakalle ja Rakveren Teatterille.

Teatterit palkittiin yhteisestä ponnistuksesta, jossa niiden kolmea kantaesitystä on kierrätetty teatterista toiseen kaksivuotisen projektin aikana.

- Onhan meillä ollut ainutlaatuinen projekti, joka on suuntautunut kaupunkien ja valtioiden rajojen yli myös uusiin kulttuureihin. Näyttämötaiteen palkinto on rohkaisua jatkaa tällä linjalla ja kehotus muillekin teattereille tulla ulos poteroista. Palkinnolla on iso henkinen merkitys, sillä se on merkittävin valtiollinen palkinto näyttämötaiteelle, kommentoi Vanha Jukon johtaja Jussi Sorjanen.     

Palkinnon perustelujen mukaan palkittujen teattereiden yhteistyö venyy yli valtiollisten rajojen. Elämisen raivo ja pakko eivät ole kiinni kansallisessa napanuorassa, vai onko sittenkin. Palkitut teatterit etsivät kysymyksiin vastauksia.

Teattereiden yhteisessä tarkastelussa ovat olleet Lahden Vanha Juko Aleksis Kiven ja Lauri Maijalan Kullervolla, Tampereen Telakka -teatteri Ari Nummisen ja Jussi Sorjasen esityksellä Petroskoi ja Andres Noormetsin kirjoittama ja ohjaama Viron Rakveren teatterin Köök/Keittiö. Kaikki ovat kantaesityksiä.

Perusteluissa sanotaan, että teattereiden prosessit ovat möyhineet syvää yhteistä historian ja myyttien maaperää.  Tabut ovat kilahtaneet palasiksi ja rinnakkaismaailmat saatettu dialogiin keskenään.

.
.