Turvapuhelimesta ei ollut apua, kun sähkökatkos yllätti

Sunnuntainen Eino-myrsky paljasti vanhusten turvapuhelinjärjestelmän haavoittuvaisuuden. Järjestelmä toimii pitkälti GSM-verkossa, ja jos verkossa on ongelmia, turvapuhelimet eivät toimi. Näin kävi sunnuntaina eri puolilla maakuntaa. Vakavilta onnettomuuksilta kuitenkin vältyttiin.

sähkökatkot
Seija Savolainen ei hätkähtänyt, kun sähköt katkesivat.

Korpilahtelainen Seija Savolainen oli yksi heistä, jonka sähköt katkesivat sunnuntai-iltana.

– Olihan se vähän pimeää ja yksinäistä, mutta ei sen väliä. Kyllä sitä voi sukkaa kutoa ja lukeakin siinä kynttilänvalossa.

Savolainen huolestui vasta, kun kännykästä alkoi loppua virta.

– Soitin sitten minun sukulaistytölle. Hän sanoi sitten tulevansa auton kanssa, että saimme ladattua kännykkään virtaa.

Ilman kännykkää Savolainen olisi ollut pulassa. Turvapuhelin mykistyi alta vuorokaudessa, vaikka akun pitäisi kestää ainakin pari päivää. Turvapuhelinjärjestelmät toimivat gsm-verkossa, jonka tukiasemat toimivat sähkökatkosten aikana akkujen varassa vain pari kolme tuntia. Sen jälkeen turvapuhelinyhteydet eivät toimi.

Savolainen ei ollut ainoa, jonka yhteydet ulkomaailmaan olivat vaarassa katketa sähkökatkon aikana.

– Näin kävi monilla alueilla Keski-Suomessa sunnuntaisen Eino-myrskyn aikana, kertoo turvapuhelinpalveluja muun muassa Jyväskylässä tarjoavan Mainio Vire Oy:n vt. toimitusjohtaja Leena Kreus.

– Turvapuhelimissa on akkuvarmennus, joka takaa sen, että turvapuhelin toimii kahdesta kolmeen vuorokautta ilman latausta. Sitten tietenkin gsm-verkon kaatuminen aiheuttaa sen, etteivät linkkiasemat toimi, joka puolestaan johtaa siihen, etteivät turvapuhelimetkaan toimi.

Sähkökatkoksesta kiirettä kotihoidolle

Vanhusten kotihoidossa turvapuhelinten mykistyminen lisäsi kiirettä entisestään. Kotihoito huolehtii Säynätsalon ja Korpilahden alueella 180 vanhuksesta.

– Soittelimme kaikki turvapuhelin asiakkaat läpi. Selvitimme, että pärjäävätkö he siellä kotona, kuvailee Korpilahti-Säynätsalon kotihoidon palvelupäällikkö Anne-Mari Hakala.

– Suurempi ongelma näiden asiakkaiden kohdalla oli kuitenkin se, että asunnot olivat pimeitä, sinne ei tosissaan sähköä tullut ja myös lämpötila alkoi laskea näissä asunnoissa.

Vakavilta onnettomuuksilta vältyttiin sähkökatkon aikana. Eino-myrsky osoitti kuitenkin sen, ettei turvapuhelimiin voi luottaa aukottomasti.

Uusi turvapuhelinjärjestelmä Jyväskylään

Jyväskylä on uusimassa turvapuhelinjärjestelmänsä ensi vuonna. Kaupunki aikoo perustaa oman keskuksen, jolloin turvapuhelimella tulevat avunpyynnöt saadaan nykyistä nopeammin perille. Oma keskus pystyy myös päivittäin testaamaan sen, että linja asiakkaan ja keskuksen välillä toimii.

Oman turvapuhelinkeskuksen myötä on tarkoitus uusia kaupungin noin tuhannen turvapuhelinasiakkaan puhelimet. Järjestelmään voidaan myös liittää erilaisista ongelmista hälyttäviä ominaisuuksia.