Rakkaus työhön ja hyvä terveys saa eläkeläisen palaamaan töihin

Eläkkeen rinnalla tehty työ on yleistynyt huomattavasti. Asiaa selittää isolta osalta se, että suuret ikäluokat ovat tulleet eläkeikään. Hyvä terveys ja kiinnostus omaan työhön saavat monet jatkamaan töitä vielä eläkkeeltä käsin.

Kotimaa
Eläkeläinen Maija Huopalainen
Yle

Töissä käyvien eläkeläisten joukko on kasvanut viime vuosina nopeasti. 63–67-vuotiaista eläkeläisistä joka kymmenes käy töissä. Myös yli 70–74-vuotiaiden työllisyysaste on viidessä vuodessa liki kaksinkertaistunut. Maija Huopalainen on yksi heistä.

- Mie tykkeen työstä, eläimistä ja terveyttä on. Se on se A ja O. Se on se asenne, jos tykkeet työstä, sie siellä myös oot. Jos siut väkisin laitetaan töihin, se ei onnistu. Se on ihan kuin jos koira laitetaan haukkumaan, niin se ei hauku pakkotilanteessa.

Mie tykkeen työstä, eläimistä ja terveyttä on. Se on se A ja O.

Maija Huopalainen

Eläkeläisten työ on satunnaista ja tilapäistä

Huopalaisella on takana 55 vuotta työuraa rakennuksilla, sairaalatyössä ja maatalouslomittajana. Jäätyään 60-vuotiaana eläkkeelle hoitotyöstä, hän jatkoi tuntilomittajana maatiloilla. Pääosin eläkeläisten tekemä työ onkin osa-aikaista ja epäsäännöllistä.

- Välillä ol ihan 10 päivän putkia. Ylleensä on tuommosta kolme, neljä, viis päivee. Ne on ne yleisimmät. Johan tässä iässä suap vapaapäiviäkin pittee välillä, naurahtaa Maija Huopalainen.

Työ pitää yllä terveyttä

Tyypillisiä työssä käyviä eläkeläisiä ovat yrittäjät, opettajat, lääkärit ja sairaanhoitajat. Esimerkiksi Kymenlaaksossa eläkkeellä olevat hoitajat täyttävät jopa puolet kaikista sijaistarpeista. Työ pitää kehon ja mielen virkeänä, jos terveyttä muuten riittää.

- Mie en oo virkkooja, enkä nyplääjä, jotta se on tää ruumiillinen työ on miulle ollu aina se. Jos miulla ei ois töitä, mie oisin varmasti kippee. Mutta nyt ei jouva etes kuuntelemmaan niitä pieniä kipuja, millon niitä on jossakii.