Sienimetsästä löytyy vielä herkkuja

Leuto syksy jatkaa sienestyskautta. Jopa kantarelleja on löydetty metsistä vielä viime päivinä. Sienikausi alkoi kesällä pari viikkoa keskimääräistä aikaisemmin ja vielä nytkin nousee myöhäisiä lajeja

Syksyisessä metsässä suppilovahveroita. Kuva: Hannele Tolvanen

Syksyn viimeisiä sieniä voi poimia jopa ensipakkasten ja ensilumien jälkeen. Sienikaudesta on tulossa keskimääräistä pidempi.

- Se on todella ollut pitkä. Kausi alkoi muun muassa herkkutatin osalta kaksi viikkoa tavallista aikaisemmin. Ja jatkuuhan se edelleenkin. Suppilovahveroita on ja varsinkin nyt alkaa nousta hallavahakkaita, kertoo savonlinnalainen sieniharrastaja, lehtori Paavo Putus.

Suppilovahvero ei säikähdä pientä jäätymistäkään. Pakkasen pehmittämien yksilöiden sijasta kannattaa kuitenkin valita metsästä uusia, terhakoita sieniä.

- No, ei nyt erityisen hyvä, mutta pitkä on ollut tämä suppilovahveron kausi, Putus arvioi.

Hallavahakas puolestaan tuleekin nimensä mukaisesti pienien yöpakkasten jälkeen. Kuten harmaan ruskea suppilovahvero, myös pieni haavan lehteä muistuttava hallavahakas on sienestäjälle haaste. Ne on huolellisesti etsittävä hämärässä metsässä syksyn lehtien seasta. Suppilovahvero viihtyy kosteassa ja hallavahakas kuivilla kankailla.

- Molemmat ovat erinomaisen mietoja ja hyviä sieniä tehdä vaikka mainio muhennos. Sipulia, kermaa ja voita, niin a vot, Paavo Putus suosittelee.