1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Riippuvuushelvetti takana - rakkaus kesti törkeätkin teot

Kimmo Rasilalla on takanaan vuosien päihde- ja rahapelikierre sekä lukuisia itsemurhayrityksiä, potkuja, avioero, pelivelkoja ja konkurssi. Nykyiseltä puolisolta vaadittiin sitkeyttä, kun mies kaivoi rahat pahimmillaan jopa lasten säästöpossuista.

Kuvassa Kimmo Rasila ja Tiina Koskela-Rasila

39-vuotiaan Kimmo Rasilan peliriippuvuus alkoi jo teini-iässä. Lapsuuden ikävät kokemukset ja koulukiusaaminen ajoivat etsimään pakopaikkaa.

– 15-vuotiaana opettelin pelaamaan kolikkopelejä. Jäin siihen koukkuun – siitä tuli maailma, johon pakenin omaa ahdistusta.

Nuoruusvuosina Kimmo menetti työpaikan esimerkiksi kioskilla pelirahojen varastamisen ja ässäarpojen maksamatta jättämisen vuoksi. 90-luvulla hän yritti ottaa otetta elämästä perustamalla oman yrityksen. Osaltaan olosuhteet mutta myös peli- ja päihderiippuvuus ajoivat yrityksen kuitenkin konkurssiin.

Siitä tuli maailma, johon pakenin omaa ahdistusta.

Kimmo Rasila

– Rahaa on pelaamiseen varmasti mennyt yhden tai kahden omakotitalon verran. Koen kuitenkin, että ihmissuhteisiin liittyvät tappiot ovat huomattavasti suuremmat. Yksi avioerokin on jo takana, Kimmo sanoo.

Rakkaus piti yhdessä

Nykyisen puolisonsa Tiina Koskela-Rasilan hän tapasi 2000-luvun alussa. Kimmo pelasi raha-automaattipelejä jo suhteen alussa, mutta ongelman vakavuus ilmeni Tiinalle vasta reilun vuoden kuluttua.

– Muutimme isompaan asuntoon, kun odotin meidän ensimmäistä yhteistä lastamme. Tajusin peliongelman, kun Kimmo oli pelannut takuuvuokrarahat, Tiina muistelee.

– Jouduin vuosien varrella hankkimaan monia pankkikortteja, koska Kimmo aina varasti kortit ja käytti rahani. Loppujen lopuksi kortit piti tilata jopa eri osoitteeseen. Kimmo oli todella hyvä löytämään kätköjä, ja jossakin vaiheessa hän tyhjensi jopa lasten säästöpossut, Tiina kertoo.

Lopulta Tiina joutui osallistumaan myös Kimmon pelivelkojen maksamiseen. Tällä hetkellä asiat on kuitenkin anteeksi annettu ja puhuttu läpi eikä niitä nosteta arjessa esiin. Välillä epäilys kuitenkin nousee.

Jouduin vuosien varrella hankkimaan monia pankkikortteja, koska Kimmo aina varasti kortit ja käytti rahani.

Tiina Koskela-Rasila

– Vielä joskus välillä kysyn, jos rahaa on mennyt suuria summia. Kimmolla on kuitenkin nykyään kuitit tallessa. Pankkikortteja en enää piilottele, Tiina kertoo.

Moni on ihmetellyt, miten Tiina jaksoi miehensä rinnalla.

– Kyllä sen takana on rakkaus. Päivääkään en kadu, että olen näin rankan elämän käynyt hänen kanssaan läpi. Nyt elämä on kuitenkin ihanaa, Tiina toteaa.

Pohjalta pystyyn

Kimmo teki elämässään täyskäännöksen vuonna 2005. Viimeinen niitti oli itsemurhayritys kolmen promillen humalassa moottoritiellä – samaan aikaan, kun Tiina oli viimeisillään raskaana. Vaihtoehtona oli joko lasten huostaanotto tai hoitoon hakeutuminen.

– Aluksi olimme kolme kuukautta päihdekuntoutuksessa, jossa pureuduttiin eri riippuvuuksiini. Sitä kautta tutustuin vertaistukitoimintaan, joka on ollut minun pelastukseni – sekä pelaamisesta että päihteistä, Kimmo kertoo.

Kannoin itse omia ongelmiani sisälläni melkein 30 vuotta.

Kimmo Rasila

Rahapeliriippuvuuteen haetaan koko ajan enemmän ammattiapua, mutta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan ongelmaa piilotellaan vielä hyvin usein. Apua voi hakea esimerkiksi A-klinikoilta, mielenterveystoimistoista ja auttavasta puhelimesta.

– Kannoin itse omia ongelmiani sisälläni melkein 30 vuotta. Ajattelin, että yksin täytyy selvitä. Nyt olen kuitenkin 7 vuotta rakentanut omaa elämääni tukeutumalla muihin ihmisiin. Tärkein viesti, jonka haluan kertoa onkin se, että yksin ei tarvitse selvitä, Rasila sanoo.