Hyppää sisältöön

Prostituutio muuttaa muotoaan – Kaappi-igorit katoavat Suomesta

Ammattimaista prostituutiota ohjataan usein ulkomailta, eivätkä parittajat välttämättä astu Suomen maaperälle lainkaan. Pitkään prostituutiota ammattinsa puolesta seurannut rikosylikonstaapeli Kenneth Eriksson on sitä mieltä, että myös väkivalta on vähentynyt.

Kuva: Yle

Prostituutio ja siihen liittyvä rikollisuus näyttäytyvät poliisille tänä päivänä eri tavalla kuin vielä viisitoista vuotta sitten. Internet ja EU:n mukanaan tuoma vapaa liikkuvuus ovat muuttaneet seksityötä kauko-ohjatummaksi.

Rikosylikonstaapeli Kenneth Eriksson on ollut mukana lähes jokaisessa ihmiskauppa- ja paritustutkinnassa, jota Suomessa on viime viidentoista vuoden aikana tehty. Eriksson kertoo, että idästä tulleet laajat paritusringit alkavat olla historiaa.

–  Tänä päivänä ei ole enää sellaista vanhanaikaista kaappi-igor -systeemiä, että parittaja kiertelee asuntoja ja valvoo hommaa. Se on muuttunut asuntojen järjestämiseksi, Eriksson kertoo.

Eriksson puhuu asuntoparituksesta: Parittaja tai värvääjä järjestää seksityöläiselle matkat Suomeen ja vuokraa paikan, jossa harjoittaa toimintaa. Vastineeksi aimo osa seksityöläisen tienesteistä päätyy toiminnan järjestäjälle. Alalla puhutaan "agencyistä".

– Ne naiset eivät aina itsekään omaksu sitä parituksena, Eriksson sanoo.

Seksityöläisten joukossa on myös yhäuseampia kansallisuuksia. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen itänaapurin taloustilanne ajoi ihmisiä prostituutioon, ja monet heistä päätyivät Suomeen. Venäjän vaurastumisen ja EU:n mukanaan tuoman vapaamman liikkuvuuden myötä seksityöläisiä tulee yhä useammasta maasta. Venäläisiä ja virolaisia on poliisin havaintojen mukaan edelleen suuri määrä, mutta esimerkiksi Espanjan tai Italian passeilla kulkevat nigerialaiset, romanialaiset ja tshekit ovat lisääntyneet selvästi.

Aina kun väkivalta tulee mukaan, poliisillekin tulee tieto jossain vaiheessa. Se tietää ongelmaa.

Kenneth Eriksson

Poliisi: Ala on siistiytynyt

Jos Kenneth Erikssonilta kysytään, paritus on myös siistiytynyt. Osasyy on Euroopan talous- ja työtilanne: Sama syy, joka aikanaan ajoi venäläisiä ja virolaisia seksityöhön, on nyt luonut ylitarjonnan Euroopassa. Värvääjille on tarjolla paljon halukkaita, joten ihmisiä ei tarvitse pakottaa eikä uhkailla.

– Se on bisnestä näille asuntoja järjestäville ihmisille. Tietenkin he haluavat, että se tapahtuu hyvässä hengessä. Aina kun väkivalta tulee mukaan, poliisillekin tulee tieto jossain vaiheessa. Se tietää ongelmaa, Eriksson kertoo.

Samaan hengenvetoon hän kuitenkin toteaa, että poikkeuksia on edelleen.

– Muutamia romanialaiskeissejä olemme hoitaneet, joissa on selkeästi ollut painostamista ja väkivallan käyttöä, Eriksson sanoo.

Osa rikoksista saattaa jäädä piiloon lainsäädännön vuoksi. Seksityöläisten hyvinvointia edistävän Pro-tukipisteen tiedottaja Vaula Tuomaala ottaa esimerkiksi ulkomaalaislain, jonka nojalla EU:n ulkopuolelta tuleva voidaan käännyttää maasta pelkän seksityöepäilyn perusteella. Käännytyksen pelko saa suun suppuun, vaikka taustalla voi olla esimerkiksi uhkailua tai pakottamista.

– Heidät on oikeus käännyttää ja lätkäistä maahantulokielto vielä siihen päälle. Tämä pykälä on tosi ongelmallinen liittyen siihen, miten ihmiset ovat motivoituneita puhumaan hyväksikäytöstä, Tuomaala toteaa.

Keskusrikospoliisin arvion mukaan 500 – 1 000 henkilöä kauppaa päivittäin seksuaalipalveluita Suomessa. Kantasuomalaisten osuus koko määrästä on vähäinen. Poliisin arvio perustuu pitkälti verkossa julkaistavien ilmoitusten määrään. Pääosa prostituutiosta tapahtuu pääkaupunkiseudulla ja suurimmissa kaupungeissa.

Vaula Tuomaala muistuttaa, että tarkkoja arvioita seksityöläisten määrästä on vaikea tehdä.

– Ilmiö on marginaalissa. Poliisin, viranomaisten, tutkijoiden ja järjestöjen on vaikea saada siitä tietoa. Me olemme arvioineet, että vuositasolla yksittäisten tapaamiemme ihmisten määrä on 1 500 - 2 000, Tuomaala kertoo ja muistuttaa, että Pro-tukipistekään ei tavoita kaikkia seksityössä toimivia.