Hyppää sisältöön

Sähkövikojen runsas määrä hidastaa katkojen korjausta

Savon Voiman alueella noin 4000 asiakasta ehti olla pari vuorokautta ilman sähköä. Töitä on hidastanut vikapaikkojen suuri määrä. Linjoille kaatuneita puita on ollut sadoissa eri paikoissa.

Kuva: Keijo Salokangas / Yle

Savon Voiman toimialueella Pohjois- ja Etelä-Savossa sekä Keski-Suomessa oli tiistaina puolenpäivän aikaan yli 4000 asiakasta ilman sähköä. Tuolloin tuli kuluneeksi pari vuorokautta sunnuntain Eino-myrskystä, joka jätti sähköttä enimmillään 47 000 Savon Voiman asiakasta.

Korjaustyöt etenivät tiistain aikana melko nopeasti ja kello 15.30 aikaan sähköttömien asiakkaiden määrä oli pudonnut noin 2500 talouteen.

Myrskyn katkomien sähköjen palauttamista on haitannut vikapaikkojen suuri määrä. Pelkästään Savon Voiman alueella puita on kaatunut sähkölinjoille sadoissa paikoissa. Vikapaikkojen löytäminen ja paikasta toiseen siirtyminen vie aikaa. Toinen hidastava tekijä on pimeys, sillä illan tullessa syyspimeässä metsässä on hankala liikkua.

Käyttökeskus ohjaa asentajien työtä

Savon Voiman sähköverkon korjaustöitä ohjataan yhtiön käyttökeskuksesta Siilinjärveltä. Kentällä ei tapahdu mitään ilman käyttökeskuksen ohjausta.

- Täältä annetaan asentajille paikkoja minne mennä mitä tehdä. Asentajat kuittaavat ennen tekemistään että ovat paikalla ja täältä varmistetaan, että oikeaa kytkinlaitetta ohjataan ja ollaan sellaisissa paikassa töissä, jossa ei ole sähköä, kertoo verkostopäällikkö Pekka Miettinen.

Työ on palapelin kokoamista, jossa vikoja paikallistetaan automatiikan avulla. Verkko jaetaan pienempiin osiin kauko-ohjauksella ja sitten kokeillaan, jääkö vika-alue rajatun alueen ulkopuolelle. Siinä vaiheessa kun kauko-ohjattava kytkinlaite ei kykene vikapaikkaa rajaamaan, asentajat laitetaan maastoon käyttämään käsiohjattavia kytkinlaitteita. Jos vikaa ei saada rajattua näinkään, partio lähetetään etsimään vikaa linjan varresta.

Tiistain aikana Savon Voima sai vika-alueet rajattua melko hyvin, mutta kaikki yksittäiset vikapaikat eivät olleet vielä tiedossa.

- Aika usein käy niin, että korjataan kahden kytkinlaitteen väli ja saadaan sinne sähkö. Sitten tulee kokeilussa uusi vika vastaan ja joudutaan taas partioimaan, kertoo verkostopäällikkö Pekka Miettinen.

Savon Voimalla on ollut tiistain aikana vikojen etsinnässä myös kaksi helikopteria.