1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lumeton ja märkä sää haastaa kengänpohjat

Sepeli ja terävät kivet rikkovat kengänpohjia, tietää suutarimestari. Märkä sää kastelee varpaat myös kengän pinnan läpi, ellei nahan kosteussuojaus ole kunnossa. Yllättävä apu kenkien huoltajalle voi löytyä paineilmakompressorista.

Kuva: YLE Keski-Suomi / Jussi Lindroos

Suutarimestari Kirsti Punkarin nyrkkisääntö kenkien huoltamiselle on selvä: kengät on syytä huoltaa aina, kun ne kastuvat.

– Pintakäsittely olisi hyvä tehdä aina, kun ne ovat melkein kuivaneet, Punkari muistuttaa.

Kuten parhaissa ohjeissa aina, myös tässä on poikkeuksensa, sillä huollon tarve riippuu kengästä.

– Aina pitää selvittää, mistä kengistä puhutaan. Esimerkiksi kumppareille ei tarvitse tehdä muuta kuin silikonisienellä kiillottaa, Punkari sanoo.

Kivet läpi pohjista

Lumeton ja märkä sää haastaa kengät etenkin pohjista.

– On kovaa kiveä, sepeliä ja laattoja, mikä reikiinnyttää kenkien pohjia. Ohuet pohjat voivat olla kumin näköisiä, mutta eivät kumia vaan sen tyyppisiä synteettisiä materiaaleja, Kirsti Punkari sanoo.

– Jos kengän pohja on oikein pehmeä, terävät kivet uppoavat siihen, tekevät reikiä ja niin vesi menee rakenteisiin. Kun kenkä rakentuu pinkopahviin, eli kengän sisällä on pahvinen pohja, se alkaa kostuessaan hajota.

Nahkakengän saa uittaa

Nahkakenkä vaatii suojakseen kosteussuojakäsittelyn. Sekä nahkapinnalle että mokkanahalle löytyy omat aineensa.

– Nahkakengän perushuoltoon kuuluu pesu tai pyyhkiminen kostealla, niin että saadaan nahan pinta auki. Sitten kosteudensuojasprayta niin paljon kuin vaan menee. Hyvinkin voi upota vaikka puoli purkkia ja se, mikä ei imeydy pyyhitään rätillä pois. Sitten rasvaa päälle, Punkari opastaa.

Nahkakengän saa siis "uittaa" kosteussuoja-aineessa.

– Kyllä. Jos aine ei imeydy, kannattaa suhtautua skeptisesti siihen, josko kenkä ei olekaan nahkaa. Esimerkiksi turvajalkineet ovat pääsääntöisesti nahkakenkiä, mutta niissä on PU-kalvo pinnalla, joka ei ime mitään.

– Pääsääntöisesti on paras, kun kosteussuojan laittaa ennen rasvaa. Rasvatkin sisältävät nykyään aika paljon kosteussuoja-ainetta, joten jos laittaa sen ensin, kosteus ei enää imeydy, Punkari sanoo ja muistuttaa, että rasva on kuitenkin se, joka pitää kengän kiiltävänä, elastisena ja toimivana.

Mokkakengän huoltamiseen on tarjolla myös tarkoitusta varten tehtyjä harjoja. Suutarimestari muistuttaa, että kotoa saattaa löytyä kenkienkin huoltamiseen sopivia kojeita.

– Esimerkiksi, jos rouvilla on isäntä kotona ja tällä paineilmakompura autotallissa, saa sillä näppärästi pölyt pois kengän pinnasta ennen suihkeen laittamista, Kirsti Punkari naurahtaa.