Hyppää sisältöön

Vangin kanssa seurustelu aiheutti luottamuspulan ja syyn apulaisjohtajan työsuhteen purkuun

Hovioikeus on kumonnut Hämeenlinnan entisen vankilanjohtajan aiemmin käräjäoikeudessa saaman työsyrjintätuomion. Johtaja ei jatkanut alaisensa määräaikaista virkasuhdetta kuultuaan tämän seurustelevan entisen vangin kanssa.

Turun hovioikeus on hylännyt Hämeenlinnan entisen vankilanjohtajan saamat työsyrjintärikossyytteet. Käräjäoikeus oli aiemmin elokuussa 2012 tuominnut johtajan päiväsakkoihin työsyrjinnästä, koska hän ei ollut jatkanut apulaisjohtajan määräaikaista virkasuhdetta saatuaan tietää alaisen seurustelevan entisen vangin kanssa. Seurustelukumppani oli vapautunut vankilasta 12 vuotta sitten.

Hovioikeus puolestaan katsoi, että vuonna 2010 tapahtunut virkasuhteen päättäminen oli johtunut luottamuspulasta eikä perhesuhteista. Käräjäoikeus oli aiemmassa tuomiossaan todennut ettei turvallisuuteen liittyvä luottamuspula voinut olla todellinen syy työsuhteen purkuun.

Hovioikeuden tuomiossa todetaan, etteivät työntekijän perhesuhteet normaalisti kuulu työnantajalle. Vankila on kuitenkin sellainen paikka, että työnantajalla ollut perusteet selvittää työntekijöidensä tai heidän läheisten yhteyksiä rikollispiireihin. Kyse on myös vankilan turvallisuudesta.

Vankila on erityinen työpaikka

Hovioikeuden tiistaisen tuomion mukaan mukaan näiden seikkojen merkitys työntekijän soveltuvuuteen tulee arvioida aina tapauskohtaisesti. Tiedon salaaminen on kuitenkin omiaan horjuttamaan luottamusta työntekijään.

Työsuojelun vastuualueen lakimies Aki Erikssonmuistuttaa tiedotteessaan, että työnantajalla on oikeus valita palvelukseensa ne henkilöt, jotka se katsoo tehtävään sopivimmiksi. Valinnassa ei saa syrjäyttää henkilöä esimerkiksi iän, kielen tai etnisen taustan vuoksi. Työnantajan olisikin hyvä selvittää hakijoille syyt, joiden perusteella rekrytointi on lopulta tehty.

Rikosseuraamusvirasto siirsi vankilanjohtajan myöhemmin projektitehtäviin.

Tuomio tuli työntekijän terveystietojen lavertelusta

Turun hovioikeus hylkäsi tiistaina myös entisen johtajan saamat syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta. Johtaja tuomittiin kuitenkin 10 päiväsakkoon tuottamuksellisesta virkasalaisuuden rikkomisesta. Ex-johtaja oli paljastanut erään työntekijän terveystietoja kolmannelle osapuolelle.