1. yle.fi
  2. Uutiset

Vapaaehtoinen teknikko haluaisi olla jo Filippiineillä auttamassa

Usealla eri kriisialueella Punaisen Ristin leivissä toiminut Keijo Mäkelä tietää, että käytännössä työpäivät ovat valoisan ajan mittaisia eli aamuhämärästä iltahämärään. Pimeän tultua jatketaan vielä otsalamppu päässä.

Kotimaan uutiset
Keijo Mäkelä
Marjut Suomi / Yle

Suomen Punaisen Ristin terveysasema saapui tiistaina perille Filippiineille. Sinne matkaa töihin terveydenhuollon ammattilaisten ohella myös pirkkalalainen vapaaehtoistyöntekijä Keijo Mäkelä.

18 vuotta Tampereella SPR:n vapaaehtoistyöntekijänä toiminut Mäkelä menee perjantaina Balangigan alueelle, jossa Taifuunin aiheuttamat tuhot ovat olleet valtavia.

- Tiet on poikki ja siellä on pulaa polttoaineesta sekä vedestä ja ruuasta. Meillä on sellainen tieto, että kaupoista ei ole ostettavissa juuri mitään, kertoo Mäkelä

Auttamishalu yhdistää vapaaehtoisia

Pirkkalalainen Mäkelä kertoo, että käytännössä työpäivät ovat valoisan ajan mittaisia eli aamuhämärästä iltahämärään ja vielä otsalamppu päässä jatketaan pimeän tultua. Töitä tehdään viikon jokaisena päivänä.

Keijo Mäkelä on toiminut aiemmin useissa punaisen ristin avustuskohteissa. Viimeksi hän palasi kuusi viikkoa sitten Jordaniasta.

Vapaaehtoistyöntekijä pohtii sisäänrakennetun auttamishalun olevan yhteistä kriisialueille lähtevissä.

Me autamme toinen toisiamme ja kaikki tekevät, mitä suinkin osaavat. Se on valtava voimavara sekä tuki ja turva työalueilla.

Keijo Mäkelä

- Tuolla maailmalla kun liikkuu on ihanaa ja ilahduttavaa nähdä, että punaisen ristin ihmiset ovat hengeltään samanlaisia kuin täällä Suomessakin.

Matkavalmistelut ovat hyvällä mallilla

Ennen Filippiineille lähtöä Keijo Mäkelällä on edessä lääkärissä käynti, rokotusten tarkastukset ja oman käsiapteekin hankkiminen. Henkinen valmistautuminenkin lähtöön on käynnissä.

- Kyllä tämä on sellainen pitkä prosessi, johon on kasvanut. Ei tässä ole sellaista pelkoa lähteä sinne, Keijo Mäkelä tuumii

Työkavereita kriisikohteita läpikäynyt mies kehuu estoitta.

- Täytyy sanoa, että työkavereista on aivan mahtava tuki kaiken aikaa. Me autamme toinen toisiamme ja kaikki tekevät, mitä suinkin osaavat. Se on valtava voimavara sekä tuki ja turva työalueilla, Mäkelä kehuu.

Lue seuraavaksi