1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Varsovan ilmastokokous: Ensimmäinen luonnos sai huutia

Varsovan ilmastokokouksen odotetaan velvoittavan kaikki maat ilmoittamaan ensi vuoden aikana, millaisia päästövähennyksiä kukin maa tekee. Kokouksen ensimmäisessä luonnoksessa ei mainita mitään aikataulua velvoitteille. Suomen pääneuvottelijan mielestä maiden tyytymättömyys luonnokseen voi olla hyvä merkki.

luonto
Ympäristöaktivistit osoittavat mieltään ympäristön puolesta Varsovassa ilmastokokouksen yhteydessä.
Ympäristöaktivistit osoittivat mieltään ympäristön puolesta Varsovassa ilmastokokouksen yhteydessä 18. marraskuuta.Radek Pietruszka / EPA

Varsovan ilmastokokouksen yksi tärkeimmistä asioista, miten maat ilmoittavat päästövähennystavoitteistaan, on edennyt luonnosvaiheeseen. Sopimusluonnoksessa (siirryt toiseen palveluun) ei ole mitään mainintaa mihin mennessä ja miten maat ilmoittavat päästövähennyksistään.

– Kyllä me toivomme, että tähän saataisiin jämäkämpi prosessi siitä, miten edetään kohti vuotta 2015, sanoo Suomen pääneuvottelija Harri Laurikka.

Luonnoksessa vain kehotetaan maita ilmoittamaan sitoumuksensa. Jotta vuonna 2015 Pariisissa saataisiin aikaan kattava ilmastosopimus, tarvittaisiin selkeä aikataulu maiden päästövähennyksiin. Puheenjohtajamaat ovat tehneet luonnoksen siltä pohjalta mitä maat ovat itse ilmoittaneet.

– Kaikki osapuolet olivat tyytymättömiä paperiin, tosin eri syistä. Sitä pidetään neuvotteluissa yleensä hyvänä merkkinä siitä, että paperi toimii hyvänä pohjana, jos siihen ovat kaikki tyytymättömiä, Laurikka sanoo.

Suomen ilmastoneuvottelujen pääneuvottelija Harri Laurikka.
Suomen pääneuvottelija Harri Laurikka on tyytymätön ensimmäiseen sopimusluonnokseen - kuten kaikki muutkin.Petteri Juuti / Yle

Ympäristöministeri Ville Niinistön mukaan on tärkeää, että luonnoksen pohjalta edetään kohti sitovampaa lopputulosta tämän viimeisen kokousviikon aikana.

– On keskeistä miten täällä velvoitetaan maita sitoumuksiin, Niinistö sanoo.

Toivo Varsovan kokouksen antiin ei ole mennyttä.

– Kyllä jotakin tästä paperista jää lopputulokseenkin, mutta kun tätä eilen illalla käsiteltiin, niin kyllä nähtiin, että paljon muutoksia tulee vielä, Laurikka sanoo.

Jutun otsikkoa muokattu 19.11. kello 19.31.

Lue seuraavaksi