1. yle.fi
  2. Uutiset

Saarela helpottunut - vapauttamispäivä ei vielä tiedossa

Asianajajan mukaan on mahdollista, että Saarela pääsee vankilasta vapauduttuaan Suomeen, kertoo Suomen Pietarin-konsuli Virpi Hanhikoski.

Ulkomaat
Greenpeace-aktivisti Sini Saarela saapuu oikeuteen Pietarissa, Venäjällä 19. marraskuuta.
Greenpeace-aktivisti Sini Saarela saapuu oikeuteen Pietarissa, Venäjällä 19. marraskuuta.Jussi Nukari / Lehtikuva

Suomalainen Greenpeace-aktivisti Sini Saarela on tyytyväinen ja helpottunut siitä, että hänet vapautetaan takuita vastaan tutkintavankeudesta, kertoo Suomen Pietarin-konsuli Virpi Hanhikoski.

Hanhikoski oli seuraamassa oikeudenkäyntiä, jossa pietarilainen tuomioistuin päätti päästää Saarelan vapaaksi odottamaan oikeudenkäyntiä. Hanhikoski ei päässyt päätöksen jälkeen keskustelemaan Saarelan kanssa, mutta Saarela oli kommentoinut tunnelmiaan ennen kuin hänet vietiin takaisin vankilaan.

Hanhikosken mukaan vielä ei ole tiedossa tarkkaa päivää sille, milloin Saarela pääsee vapaaksi. On myös epäselvää, mihin Saarela menee vapauttamisen jälkeen, Hanhikoski kertoo.

Asianajajan mukaan on mahdollista, että Saarela pääsee Suomeen. Takuuehtoina on vain, että tulee kutsuttuna paikalle eikä harjoita rikollista toimintaa takuuaikana, Hanhikoski toteaa.

Vapauttaminen riippuu takuiden maksusta ja viisumista

Se, milloin Saarelan pääsee käytännössä vapaaksi riippuu takuiden maksamisesta sekä viisumiasioista, Hanhikoski kertoo.

Oikeus määräsi Saarelan takuusummaksi noin 45 000 euroa. Greenpeace on lupautunut maksamaan takuut, ja Hanhikosken mukaan maksuprosessi on Suomen osalta jo käynnistetty. Takuut on maksettava 23. marraskuuta mennessä.

Lisäksi Saarela tarvitsee Venäjän viisumin. Hanhikosken mukaan Saarelalla ei oletettavasti sitä kuitenkaan ole, ja hänellä on oltava ainakin poistumisviisumi.

Oikeus päätti vapauttaa aktivistit, vaikka tapauksen tutkijat olivat esittäneet heidän tutkintavankeutensa jatkamista kolmella kuukaudella.

Hanhikoski ei kuitenkaan sikäli yllättynyt Saarelan vapauttamisesta, että oikeus oli aiemmin tiistaina tehnyt vastaavan päätöksen usean Greenpeacen aktivistin osalta.

Tutkijat perustelivat pyyntöä tutkintavankeuden jatkamisesta sillä, että henkilöt voisivat vältellä oikeudenkäyntiä tai yrittää vaikuttaa niihin todistajiin, joita tutkinta ei ole vielä kuullut. Puolustuksen kanta oikeudessa oli, etteivät tutkijat ole pystyneet näyttämään mitään näistä perusteista toteen, Hanhikoski kertoo.

Hanhikosken mukaan hänen tai Saarelan asianajajan tiedossa ei ole, milloin Saarelan ja 29 muun syyskuussa pidätetyn Greenpeace-aktivistin oikeudenkäynti järjestetään. Arktista öljynporausta vastaan mieltä osoittaneita aktivisteja syytetään huliganismista.

Lähteet: Yle Uutiset

Lue seuraavaksi