Finanssialan Keskusliitto: Älä sammu suihkuun!

Isännöitsijät, vakuutusyhtiöt ja Finanssialan Keskusliitto ovat huomanneet, että suihkuun nukahtamisista syntyy huomattavia vesivahinkoja. Useimmiten vesivahingon syyksi paljastuu viallinen astianpesukone.

Kotimaa
Kosteusmittari kiinnitettynä asunnon kattoon.
Arja Lento / Yle

Finanssialan Keskusliitto kehottaa pikkujoulujuhlijoita tarkkaavaisuuteen vesivahinkojen välttämiseksi. Läpi vuoden tulee ilmi tapauksia, joissa suihkuun, lattiakaivon päälle nukahtanut juhlija on aiheuttanut jopa kymmenien tuhansien eurojen vesivahingot.

Eri puolilla Uuttamaata työskentelevä isännöitsijä Eero Puranen Helsingin Ammatti-Isännöitsijät -yhdistyksestä kertoo varsin tyypillisestä tapauksesta.

- Nuori nainen oli tullut illalla kapakasta kotiin ja päättänyt mennä suihkuun vielä ennen nukkumaanmenoa.

Nainen oli nukahtanut lattiakaivon päälle.

- Ja sitten kun muutaman tunnin ehtii nukkua, niin alakerrasta hälytetään apua, koska tulee vettä katosta. Aika paljon pahaa saadaan aikaiseksi, Puranen lisää.

Kolme asuinkerrosta kastui. Naisella ei ollut kotivakuutusta, eikä kiinteistövakuutuksesta saanut korvausta päihtymyksen takia. Hän joutui maksamaan korjaus- ja kuivaustöistä 25 000 euroa, mikä ei ole tavaton summa.

Eero Puranen on ollut alalla kymmenisen vuotta ja kertoo, että suurimmassa osassa vesivahinkotapauksista syy on toisaalla. Viallisten astianpesukoneiden lisäksi on putkirikkoja ja putkien syöpymisiä. Omituisia viemäritukoksiakin on tullut vastaan.

- Joku on jopa yrittänyt sohvansa vetää vessanpöntöstä alas. Pieninä erinä tosin. Mielikuvitus on rajana, Puranen sanoo.

Myös vakuutusyhtiöissä huomattu suihkunukkujat

Vahinkovakuutusmarkkinoiden neljältä suurimmalta vakuutusyhtiöltä ja alan edunvalvojalta Finanssialan Keskusliitolta puuttuu kokonaiskuva lattiakaivojen päälle nukahtamisista. Vakuutusyhtiö If arvioi, että suihkusammumisia tapahtuu joka kuukausi, useimmiten aamuyön tunteina viikonloppuna ja juhlapyhinä. LähiTapiolasta puolestaan kerrotaan, että tapauksia on vuosittain vähintään kymmeniä.

- Joka tapauksessa puhutaan useiden satojen tuhansien korvausmenoista LähiTapiolan osalta. Ja sitä jos suhteuttaa markkinaosuuteen, niin kyllä koko vakuutusalan osalta varmasti mittayksikkö on pikemminkin miljoonissa kuin sadoissa tuhansissa. En usko, että se olisi useita miljoonia, mutta kaiken kaikkiaan ihan merkittävästä korvausmenon lähteestä puhutaan, LähiTapiolan korvauspäällikkö Jussi Korpelainen arvioi.

Ongelma on huomattu myös Fenniassa ja OP-Pohjolassa. Korvauksia hakiessa lopputulos vaihtelee vakuutusyhtiöittäin ja vakuutuslajin mukaan. Ainakin LähiTapiolassa alkoholi leikkaa korvaussummaa.

- Näyttää olevan melko tyypillistä, että syyksi kerrotaan sairauskohtaus tai esimerkiksi työvuoroista tai matkustamisesta johtuva väsymys, joka yllättää suihkussa, Korpela kertoo perusteluista nukahtamiselle.

Korpela tähdentää, että joskus taustalla voi todella olla sairauskohtaus.

Vesivahinkoja korvataan sadoilla tuhansilla päivittäin

Finanssialan Keskusliiton tilastoista käy ilmi, että kaikkiaan kotien vesivahingot ovat yleistyneet 1980-luvun lopusta.

- Viime vuonna maksettiin yhteensä157 miljoonaa euroa vuotovahingoista eli 430 000 euroa päivässä. Nämä ovat kasvaneet 46 miljoonalla viiden vuoden aikana. Eli 40 prosenttia on ollut kasvua, johtaja Risto Karhunen sanoo.

Karhusen mukaan toissa vuoteen verrattuna 2012 vuoden luvuissa on pientä laskua, mutta niin pientä, että sen tilastollista merkitystä ei voi arvioida. Määrällisesti vahinkoja syntyy yhä eniten viallisista astianpesukoneista.

- On myös paljon korjausvelkaa, putkiremontteja tehdään ehkä vain puolet tarvittavasta määrästä, huoltoja laiminlyödään, Karhunen lisää.

Keskusliitossa on työn alla viiden vuoden välein tehtävä vesivahinkoselvitys. Se julkaistaan keväällä 2014, ja samalla alkaa valistuskampanja vesivahinkojen ehkäisemiseksi. Karhunen kehottaa amatööri-LVI-asentajia luottamaan mieluummin ammattilaiseen. Hänen mukaansa myös suihkuun nukahtamisen huonot puolet on hyvä pitää mielessä jo nyt.

- Siitä on syytä muistuttaa pikkujoulukauden alkaessa. Kyllä lattiakaivon päälle romahtamisia, nukahtamisia, joskus jopa sairaskohtauksia sattuu, sanoo johtaja Risto Karhunen Finanssialan Keskusliitosta.