1. yle.fi
  2. Uutiset

YK: Rohingya-vähemmistölle Myanmarin kansalaisuus

Islaminuskoinen vähemmistö on jäänyt vaille perusoikeuksia Myanmarissa. Myöskään Nobel-palkittu Aung San Suu Kyi ei ole juuri kallistanut korvaa sorretun vähemmistön huolille.

Ulkomaat

YK kehottaa Myanmaria myöntämään kansalaisuuden maassa asuville Rohingya-vähemmistön jäsenille. Islaminuskoiset rohingyat ovat joutuneet Myanmarissa enemmistönä olevien buddhalaisten ääriryhmien väkivallan kohteeksi.

YK:n yleiskokouksen ihmisoikeuskomitea kehotti lopettamaan myös muihin Myanmarin muslimiryhmiin kohdistuvan väkivallan. Ihmisoikeuskomitean yksimielinen päätöslauselma merkitsee, että myös yleiskokous tulee hyväksymään sen myöhemmin tänä vuonna.

Kansanryhmien väliset levottomuudet ovat kurjistaneet myanmarilaisten elämää siitä lähtien, kun maa vapautui sotilasvallasta vuonna 2011. Pahiten väkivallasta ovat kärsineet juuri rohingyat, joita on kuollut ainakin 240. Lisäksi noin 240 000 ihmistä on joutunut pakolaisiksi, useimmat heistäkin rohingya-muslimeita.

Vuonna 1982 Myanmarissa hyväksyttiin laki, joka vahvisti kansalaisuuden kahdeksalle rodulle ja 130 vähemmistöryhmälle. Maan noin 800 000 rohingyaa jäivät kuitenkin lain ulkopuolelle.

Monien buddhalaisenemmistöön kuuluvien mielestä rohingyat ovat brittiherruuden aikana maahan tuotuja bangladeshilaisia. Rohingyoista moni katsoo kuitenkin esi-isiensä asuneen entisen Burman alueella satojen vuosien ajan.

Nobel-palkittu Aung San Suu Kyi, joka valittaneen Myanmarin seuraavaksi presidentiksi, ei ole juuri ottanut kantaa rohingyoiden tilanteeseen. Hän on kieltäytynyt ottamasta vastaan maassa tällä viikolla vierailevan kansainvälisen islamilaisten maiden järjestön OIC:n edustajia, jotka olisivat halunneet puhua rohingyoiden tilanteesta.

Myanmarin hallinnossa rohingyoita kutsutaan "bengaleiksi", jolla viitataan kansan eteläaasialaisiin juuriin. Rohingyat puhuvat bengalin murretta ja ulkoisesti he muistuttavat bangladeshilaisia. Myös Bangladesh on kieltäytynyt hyväksymästä heitä kansalaisiksiin.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi