1. yle.fi
  2. Uutiset

Bosniassa vapautettiin sotarikoksista tuomittuja oikeudenkäyntivirheen vuoksi

Kymmenen syytettyä saa uuden oikeudenkäynnin, koska heidät on Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan tuomittu väärän lain perusteella.

Ulkomaat

Bosnialainen tuomioistuin on vapauttanut kymmenen Bosnian sotarikoksista tuomittua serbiä oikeudenkäynnissä tehdyn virheen vuoksi. Heitä odottaa nyt uusi oikeudenkäynti.

Vapauttamisen taustalla on Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen viimekesäinen päätös, jossa se katsoi, että sotarikoksista syytettyjä oli tuomittu väärän rikoslain perusteella. Tuomioistuimelle oli valittanut kaksi tuomittua.

Ihmisoikeustuomioistuin katsoi, että bosnialaistuomioistuin oli rikkonut miesten ihmisoikeuksia tuomitsemalla heidät 1990-luvun rikoksista vuonna 2003 hyväksytyn lain nojalla. Uusi laki on ankarampi kuin se, joka oli voimassa rikoshetkellä. Miehet katsoivat, että he voisivat saada vuoden 1976 rikoslain mukaan lievemmät tuomiot.

Kymmenen nyt vapautettavaa serbiä valitti tuomioistaan bosnialaiselle tuomioistuimelle ihmisoikeustuomioistuimen päätöksen jälkeen.

Vapautettavista kuusi oli tuomittu 28 - 33 vuodeksi vankilaan osallistumisesta Srebrenican joukkomurhaan vuonna 1995. Muut saivat pitkät vankeustuomiot siviilejä vastaan Bosnian sodassa tehdyistä rikoksista.

On epäselvää, kuinka moni muu sotarikoksista Bosniassa tuomittu voi saada uuden oikeudenkäynnin samoilla perusteilla.

Srebrenican joukkomurhan uhrit ovat raivoissaan tuomittujen vapauttamisesta. Srebrenican äidit -ryhmää johtava Munira Subasic sanoo uutistoimisto Reutersille, etteivät he halua enää tulla todistajiksi tuomioistuimeen ja käydä tuskallista kokemusta jälleen kerran läpi. Serbit surmasivat noin 8 000 muslimimiestä Srebrenican kaupungissa vuonna 1995.

Bosnian sotarikostuomioistuin perustettiin vuonna 2005 tuomitsemaan sotarikollisia Haagissa Hollannissa toimivan YK-tuomioistuimen rinnalla.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi