1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Ruskean rasvan vähyys voi selittää aasialaisten suuremman diabetesriskin

Ruskean rasvan vähyys voi altistaa diabetekselle ja liikakiloille.

terveys

Hollantilaistutkijat ovat mahdollisesti selvittäneet, miksi eteläaasialaiset ovat eurooppalaisia alttiimpia sairastumaan aikuistyypin diabetekseen. Vastaus voi löytyä vähäisemmästä ruskean rasvan määrästä.

Ruskea rasva on monella tapaa erilaista kuin liikaenergiaa varastoiva valkea rasva, sillä se alkaa etenkin kylmissä olosuhteissa polttaa glukoosia ja triglyseridirasvoja lämpöenergiaksi ja siten auttaa muun muassa painonhallinnassa ja sokeriaineenvaihdunnassa.

Nyt julkaistut tulokset osoittavat eteläaasialaista alkuperää olevien kehossa olevan vähemmän ruskeaa rasvaa. Lisäksi heidän kehonsa turvautuu lämpöä tuottaakseen tärinään selvästi aikaisemmin kylmäaltistuksen aikana.

Lisäksi he kuluttavat vähemmän energiaa lepotilassa kuin eurooppalaistaustaiset samanikäiset.

Koe vahvisti myös ruskean rasvan osuutta lämmöntuotannossa. Osallistujat, joiden kehossa oli paljon metabolisesti aktiivista ruskeaa rasvaa, tuottivat enemmän lämpöä ilman tärinää ja hytinää.

Yhdessä nämä havainnot viittaavat siihen, että ruskean rasvan vähyys voi altistaa esimerkiksi diabetekselle ja liikakiloille ja että tämä ominaisuus on yleinen etenkin eteläaasialaista alkuperää olevilla.

Onkin mahdollista, että tavallisten diabetesta ja lihavuutta ehkäisevien keinojen sijaan heille sopisivat paremmin menetelmät, jotka aktivoivat ja lisäävät ruskeaa rasvaa. Aiempien tutkimusten perusteella tämä onnistuu muun muassa hallitulla kylmäaltistuksella.

Tutkimus julkaistiin Lancet Diabetes & Endocrinology (siirryt toiseen palveluun) -lehdessä. Siihen osallistui kaksitoista eteläaasialaistaustaista, normaalipainoista ja tervettä 25-vuotiasta miestä sekä yhtä monta hollantilaisperäistä.

Ruskean rasvan määrä selvitettiin kylmäaltistuksen aikana tietokonekuvauksilla.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi