Dubai haluaa luoda halal-standardit

Puhdasta ja sallittua tarkoittavan halal-termin käyttö on laajentunut ruoasta muihin tuotteisiin ja palveluihin. Dubai haluaa yhtenäistää nykyään halal-tuotteiden määrittelyyn käytetyn hajanaisen järjestelmän.

Ulkomaat

Uskonnolliset periaatteet ovat nousemassa merkittäväksi liiketoiminnaksi muslimimaailmassa. Mahtipontisuudesta ja kerskakulutuksesta tunnettu Dubai pyrkii hyötymään tästä kehityksestä luomalla maailmanlaajuiset standardit muslimien vaatimille halal-tuotteille.

Vielä kymmenen vuotta sitten puhdasta ja sallittua tarkoittava halal-termi liitettiin pääsääntöisesti vain ruokaan, mutta nykyään se käsittää laajan valikoiman tuotteita ja palveluita. Tarjolla on esimerkiksi halal-hammastahnaa ja -kynsilakkaa. Myös hotelli tai huippumuoti voi olla halal.

Osittain halal-tuotteiden merkityksen kasvu johtuu lisääntyneestä hartaudesta osassa muslimimaailmaa. Toisille muslimeille kyseessä on kulutustrendi.

Tällä hetkellä eri halal-tuotteilla ei ole yhtenäistä sertifikaatti-järjestelmää, vaan tuotteiden hyväksynnästä sovitaan erikseen. Dubai pyrkii luomaan maailmanlaajuisesti hyväksytyn sertifiointiprosessin, joka olisi nykyistä hajanaista järjestelmää helpompi ja halvempi.

Arvioiden mukaan muslimit kuluttivat viime vuonna ruokaan ja elämiseen yhteensä 1,2 biljoonaa euroa.

Lähteet: Reuters