Tiilikainen: Pätevyyden täytyy olla ykkösasia nimityksissä

Kimmo Tiilikaisen (kesk.) lisäksi myös Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.) ja Kimmo Sasi (kok.) ovat valmiita luopumaan poliittisista virkanimityksistä.

politiikka
Kimmo Tiilikaisen (kesk.) Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.) ja Kimmo Sasi (kok.)
Poliittiset virkanimitykset ovat suomalaisessa yhteiskunnassa aihe, johon palataan toistuvasti. Viime päivinä keskustelua on kirvoittanut muun muassa kuntien eläkeyhtiön Kevan johtoon kohdistunut kritiikki. Aamu-tv:ssä kysymystä pallottelivat Kimmo Sasi kokoomuksesta, Pirkko Ruohonen-Lerner perussuomalaisista ja Kimmo Tiilikainen keskustasta.

Kevan toimitusjohtajan Merja Ailuksen työsuhde-eduista ja pätevyydestä noussut keskustelu on johtamassa nimityskäytäntöjen muuttamiseen. Näin ainakin toivovat Ylen aamu-tv:ssä vierailleet kansanedustajat

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen ei ota suoraan kantaa Ailuksen asemaan. Tiilikaisen mielestä nyt pitää joka tapauksessa ryhtyä toimimaan uudella tavalla.

– Pätevyyden täytyy olla ykkösasia aina, kun johonkin tehtävään ihmisiä valitaan. Samalla muistutan, ettei poliittinen kokemus tai kanta saa olla myöskään este. Mikä tahansa paikka tulee auki, siihen etsittäköön pätevin mahdollinen henkilö riippumatta siitä, mitä puoluetta edustaa.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Pirkko Ruohonen-Lerner kertoi olevansa ilahtunut Tiilikaisen kommenteista.

– Toivon, että nämä kirjataan ylös vaikka seuraavissa hallitusneuvotteluissa. Että kaikki hallituspuolueet päättävät, että luovutaan poliittisista virkanimityksistä jo pelkästään sen takia, että ne ovat erittäin epäoikeudenmukaisia.

Lisäksi Ruohonen-Lerner toi esiin poliittisten virkanimitysten aiheuttamat ylimääräiset kustannukset julkiselle sektorille. Hänen mukaansa tämä on seurausta siitä, että pätevimmät hakijat jättäytyvät itse pois kisasta.

– Parhaat voimat eivät ole johtavilla paikoilla, koska eivät edes hae näitä virkoja, kun tietävät niiden saannin mahdottomaksi, jos ei ole oikean puolueen jäsenkirjaa, Ruohonen-Lerner totesi.

"Jopa vahtimestarit valittiin poliittisin perustein"

Aamu-tv:n keskustelussa mukana ollut kokoomuksen kansanedustaja Kimmo Sasi muisteli, että poliittisten virkanimitysten synkin vaihe oli 70-luvun punamulta-aikaan.

– Tampereella jopa vahtimestarit valittiin poliittisin perustein. Tämä on siistiytynyt vähitellen, ja uskon kehityksen jatkuvan. Seuraava hallitus varmaankin kirjaa selkeät pelisäännöt, joissa lähdetään siitä, että perustuslakia noudatetaan.

Sasin mielestä asiantuntemusta vaativissa tehtävissä – kuten Kevan johdossa – on luovuttava poliittisista virkanimityksistä.

– Taito ja kyky, niiden pitää olla keskeiset valintaperusteet.

Eilen tiistaina selvisi, ettei Kevan hallituksen puheenjohtaja Laura Räty (kok.) enää luota keskustataustaisen toimitusjohtaja Merja Ailuksen arvostelukykyyn. Kevan hallitus käsittelee Ailuksen asemaa perjantaina.

Kevan hallitus selvittää parhaillaan kokonaisuudessaan johtamisjärjestelmää ja johdon työsuhde-etuja. Tuloksia puidaan 18. joulukuuta.