Hyppää sisältöön

Talvivaara kiistää SLL:n väitteet bioliuotuksesta

Talvivaaran kaivosyhtiö kiistää Suomen luonnonsuojeluliiton väitteen bioliuotuksen toimimattomuudesta. Liitto sanoi tiistaina, että Talvivaaran ympäristöluvan perusteena ollut koetoiminta tehtiin suojatuissa oloissa, eikä sitä ole saatu siirrettyä teolliseen mittakaavaan.

Kuva: Yle

Suomen luonnonsuojeluliitto SLL vaati Talvivaaraa eilen kertomaan prosessitietojaan, jotta niiden toimivuutta voitaisiin arvioida yhtiön elinkelpoisuuden selvittämiseksi. Liitto väitti eilen omiin tutkimuksiinsa vedoten, ettei Talvivaara ole saanut siirrettyä bioliuotusta koetoiminnasta teolliseen mittakaavaan.

Talvivaaran viestintäpäällikkö Olli-Pekka Nissinen muistuttaa, että prosessissa on ollut tunnettuja ja julkisuudessa olleita ongelmia. Talvivaaran prosessi on hidas muuttaa, eivätkä muutokset tapahdu viikossa tai kahdessa. Luonnonsuojeluliiton väitteen bioliuotuksen koeluonteesta Nissinen torjuu jyrkästi.

– Talvivaara on tuottanut nikkeliä bioliuotuksella enemmän kuin mikään tai kukaan aiempi toimija Suomessa ikinä.

Nissisen mukaan yhtiöön kohdistuva arvostelu on jopa tarkoitushakuista. 

Talvivaara on tuottanut nikkeliä bioliuotuksella enemmän kuin mikään tai kukaan aiempi toimija Suomessa ikinä.

Olli-Pekka Nissinen

– Tuntuu nyt tässä tilanteessa, että meidän tekemää hyvää työtä, mitä on tehty tähän asti, ei oikein tajuta. Joko ei ole perehdytty tehtyyn työhön, tai ei ole ymmärretty mitä se tarkoittaa kaikilta osin, ja sitten yksityiskohtia käytetään osin yksipuoleisesti tai tarkoitushakuisesti.

Tarkemmin Nissinen ei halua eritellä, mikä tarkoitus arvostelulla on.

– Sitä pitää kysyä arvostelijoilta. Mutta todettakoon, että Talvivaarassa on erittäin pätevä henkilöstö ja oma iso tutkimusosasto. Meillä on paljon tohtoreita ja muita huippuosaajia töissä. Kyllä meillä aika hyvä näkemys on ollut, mitä tässä pitää tehdä, ja ne toimenpiteet on tehty. Ja nyt tarvitaan vähän aikaa, sanoo Nissinen.

.
.