Hyppää sisältöön

Kansanedustajat: Talvivaara ei kuulu Solidiumille

Ben Zyskowicz (kok.) ja Tuija Brax (vihr.) irrottaisivat riskiyritykset Solidiumista.

Kokoomuksen ja vihreiden kansanedustajien Ben Zyskowiczin ja Tuija Braxin mielestä Talvivaaran kaltainen riskiyhtiö ei kuulu valtion sijoitusyhtiöitä hoitavalle Solidiumille.

- Solidiumin piti olla puhtaasti sijoitusyhtiö, joka vakaasti ja aika varmalla tuotolla hoitaa ei poliittisia sijoituksia, sanoi Brax Ylen radion Ykkösaamussa.

Brax viittaa nykyisen omistusohjauksesta vastaavan ministerin Pekka Haaviston näkemyksiin, että valtio tarvitsee erilaisten yhtiöiden tarpeisiin erityyppisiä omistusrakenteita.

Braxin mukaan Talvivaaran ongelmien hoitamisessa Solidiumin kautta  oli valuvika, joka olisi pitänyt havaita ajoissa.

Zyskowicz totesi, että Solidium perustettiin aikanaan, jotta valtionomistajuus olisi markkinaehtoisissa yrityksissä kauempana ministeristä ammattimaisen yhtiön hoidossa. Tavoitteena oli, että päätökset yhtiöissä tehtäisiin itsenäisesti.

- Käytännössä on käynyt niin, että yhtiö kuin yhtiö, kun se joutuu vaikeuksiin oli se sitten Solidiumin salkussa tai suoraan omistajaohjauksen salkussa, niin viimekädessä omistajaohjausministeri on kuitenkin se, jolta kysytään kannanottoja ja ratkaisuja, sanoo Zyskowicz.

Zyskowicz kuitenkin huomauttaa, että etukäteen ammattilaisetkaan eivät tiedä mistä yhtiöstä voi tulla ongelmayhtiö.

Brax huomautti, että Solidium toi jo aikaisemmin Talvivaaran taloudellisen tilanteen talouspoliittiseen ministerivaliokuntaan, jossa valtion sijoitusta yhtiöön päätettiin kasvattaa. Braxin mukaan silloin olisi pitänyt ymmärtää, että enää ei olla Solidiumin tavallisella tontilla.

Brax sanoo toivovansa, että jatkossa eriteltäisiin tarkasti mihin sijoituksiin liittyy sellaisia ohjaustarpeita, että Solidiumin tapainen tavallinen liiketoiminta-ajattelu ei toimi. Tällaiset sijoitukset pitäisi Braxin mielestä laittaa erilliseen valvontaan ja Solidium saisi toimia vain perinteisellä sijoituspankkiiri-tyyppisellä alueella.

Kevan johdon edut eläkeyhtiöiden pienimpiä

 Zyskowicz ja Brax ottivat Ykkösaamun haastattelussa kantaa myös eläkevakuutuslaitos Kevan johtajien palkkiokohuun.

Zyskowicz huomautti, että Kevan johtajien etuudet ovat olleet pienimmästä päästää verrattuna muiden eläkeyhtiöiden johtajien etuuksiin. Sekä Zyskowicz että Brax olivat yhtä mieltä siitä, että myös muiden yhtiöiden johdon etuudet olisi otettava tarkasteluun.

- Kyllä pitää sanoa, että nämä asuntoedut ovat aikalailla  historiaa ja siellä olleet käytännöt kuullostavat hyvin oudoilta, sanoi Zyskowicz.

Brax huomautti, että eläkevakuutusyhtiöt eivät ole tavallisia yksityisiä yrityksiä vaan lakisääteisiä toimintoja hoitavia toimijoita.  Braxin mielestä kaikkien niiden johtajien edut olisi arvioitava samassa yhteydessä.

Braxin näkemyksen mukaan Kevan tapauksessa naisjohtaja on myös asetettu eri asemaan kuin miesjohtajat.

Brax hämmästeli Kevan hallituksen puheenjohtaja  Laura Rädyn eilistä ilmoitusta, jonka mukaan hänen henkilökohtainen luottamuksensa Kevan toimitusjohtaja Merja Ailukseen on mennyt.

- Minusta olisi tärkeätä kuulla mitkä ne keskeiset tekijät ovat olleet, jotka ovat saaneet Laura Rädyn muuttamaan mielensä. Jos ne ovat hyviä syitä, niin luulen, että tässä on hyvin vakava tilanne, sanoi Brax.

.
.