Järjestöt: Sukupuoli pitäisi saada määritellä itse ilman ehtoja

Sukupuolen korjaamiseen tähtääviä hoitoja pitäisi tarjota niitä tarvitseville hoidollisin perustein, ei juridisen sukupuolen korjaamiseen liittyvänä pakkona, Seta ja Trasek linjaavat.

Kotimaa

Jokaisen pitäisi saada määritellä oma juridinen sukupuolensa ilman lääketieteellisiä ehtoja, vaativat sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeuksia ajavat järjestöt Seta ja Trasek.

– Sukupuolen vahvistaminen voisi perustua maistraatille tehtävään ilmoitukseen, sanoo Trasekin puheenjohtaja Antti Karanki tiedotteessa.

Hallinnollisen sukupuolen eli henkilötietojen ja henkilötunnuksen muuttamista edellyttävät lääketieteelliset vaatimukset, kuten lisääntymiskyvyttömyys, loukkaavat sukupuoltaan korjaavien henkilöiden oikeuksia yksityisyyteen ja perhe-elämään sekä keholliseen koskemattomuuteen, järjestöt sanovat tiedotteessa.

Sukupuolen korjaamiseen tähtääviä hoitoja pitäisi tarjota niitä tarvitseville hoidollisin perustein, ei juridisen sukupuolen korjaamiseen liittyvänä pakkona, Seta ja Trasek linjaavat.

– Oikeiden henkilöpaperien saaminen ei saa olla kiinni vuosien käytöskokeesta, sanoo Setan pääsihteeri Aija Salo tiedotteessa.

Ihmisoikeuksia loukkaavien ehtojen poistamista ovat vaatineet jo aiemmin muun muassa YK:n ihmisoikeusvaltuutettu, Euroopan neuvosto, Euroopan parlamentti ja kansalaisjärjestöt, Seta ja Trasek muistuttavat.

Sosiaali- ja terveysministeriö asetti syyskuussa työryhmän tarkastelemaan translain uudistusta.

Nykyistä translakia on arvosteltu eniten siitä, että se edellyttää transsukupuolisilta lisääntymiskyvyttömyyttä ennen kuin heidän sukupuolensa voidaan vahvistaa mieheksi tai naiseksi.

Vahvistaminen edellyttää myös sitä, että transsukupuolinen ei ole avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa. Naimisissa olevan henkilön avioliitto muuttuu sukupuolen korjauksen yhteydessä rekisteröidyksi parisuhteeksi, jos hänen puolisonsa antaa tähän suostumuksensa.