Hyppää sisältöön

Asentajat itse lossikuskeina - sähköt saapuvat saartenkin savuihin

Eino-myrskyn jälkien korjaaminen ja sähköjen palauttaminen ovat Etelä-Savossa loppusuoralla. Jäljellä ovat kaukaisimmat latva-alueet muun muassa saaristossa.

Sähköasentajat Jari Silvennoinen ja Sami Hagman matkalla Kongonsaareen korjaamaan Eino-myrskyn tuhoja. Kuva: Yle

Asentaja Jari Silvennoinen valmistautuu uuteen työpäivään. Myrsky on pitänyt miehen kiireisenä viime päivät.

- Savonlinnan itäpuolella olen ollut jälkiä korjaamassa ja raivaamassa. Nätkiltä hommat on aloitettu ja koko ajan ollaan edetty maaseudulle päin Kongonsaarta kohti.  Nyt sähköt on melkein Kongonsaareen asti ja tarkoitus olisi saada lamput palamaan Kongonsaaressakin tämän päivän aikana.

Keskiviikkona Jari Silvennoinen oli matkassa työkaverin kanssa.

- Edellisenä päivänä meitä oli minä, työkaveri, kaivinkone, pari metsuria ja Eltelin miehiä neljä kappaletta.

Ei tämä ole pahin myrsky. Onhan näitä nähty.

Jari Silvennoinen

Kongonsaaressa on paikallista asutusta jonkin verran sekä kesämökkejä. 

- Saareen mennään pienellä omakäyttölautalla, jolla pitää itse ajaa yli. Koitetaan hoitaa homma pois ja saada sähköt päälle. Siellä olisi vielä pari saarta perässä, mutta sinne menee sitten toinen porukka korjaamaan jälkiä, kertoo Silvennoinen.

Erikoinen myrsky

Tiistaina raivaus- ja korjaustöihin saatiin avuksi helikopteri, jonka avulla sähkölinjoja päästiin tarkasteleman ilmasta käsin.

- Helikopterissa on kirjattu ylös, onko pylväitä poikki, johtoja katkennut vai onko pelkkä puu linjalla. Näiden tietojen avulla osaamme varautua hyvin etukäteen ja se nopeuttaa hirveästi tätä toimintaa, kun partioiminen ja vikapaikkojen etsiminen jää pois, huomauttaa Silvennoinen.

Onneksi sadevehkeitä ei ole tarvinnut päälle laittaa. Se on ainut lohtu tässä hommassa.

Jari Silvennoinen

Asentaja Jari Silvennoinen pitää Eino-myrskyä erikoisena.

- Kieltämättä tämä myrsky oli muihin aikaisempiin verrattuna aika erikoinen. Yleensä, kun töihin on lähdetty, myrsky on mennyt ohi. Nyt tuntui sunnuntaina siltä, että eihän tämä myrsky lopu ollenkaan, kun koko ajan tuuli lisää ja tuli lisää vikoja, ihmettelee Silvennoinen.

- Nyt on onneksi ollut ihan hyvä sää, mitä nyt välillä vähän sumuista. Onneksi sadevehkeitä ei ole tarvinnut päälle laittaa. Se on ainut lohtu tässä hommassa.

Asentaja Jari Silvennoinen on tehnyt asennushommia niin pitkään, etteivät myrskyt pääse häntä pahemmin yllättämään.

- Tähän on vuosien varrella sen verran tottunut, ettei ole tarvinnut hanskoja tiskiin lyödä. Kyllähän tässä reilun parinkymmenen vuoden ajan on näitä hommia tullut tehtyä, joten on näitä myrskyjä tullut nähtyä. Ei tämä pahimmasta päästä ole.

Ihmiset halukkaita auttamaan

Mitä pidempään sähköt ovat olleet poikki, sitä ystävällisempiä ihmiset ovat olleet.

Lasta ei ole tullut nähtyä kuin yöaikaan, kun on käynyt katsomassa, että tuollahan se nukkuu. 

Jari Silvennoinen

-Ihmiset ovat tulleet kertomaan, missä on puita nurin ja kyselleet, onko meillä jano tai nälkä. He haluavat olla asiassa mukana ja tarjoutunut auttamaan puiden sahaamisessa ja raivaamisessa. Mutta kun kyse on sähköstä, emme voi valitettavasti ottaa ulkopuolisia apuun. Homman pitää toimia turvallisesti, painottaa Silvennoinen.

Eino-myrskyn jälkeen Jari Silvennoinen on painanut pitkää päivää.

- Onhan sitä kieltämättä tullut tehtyä pitkiä päiviä. Lasta ei ole tullut nähtyä kuin yöaikaan, kun on käynyt katsomassa, että tuollahan se nukkuu.  Puolenyön jälkeen on tultu kotiin ja aamulla seitsemäksi töihin. Näin se on vaan yritettävä jaksaa, ei mahda mitään.

- Kyllähän näin yksi viikko menee. Toivotaan, että sähköt saadaan palautettua ihmisille mahdollisimman nopeasti. Eiköhän mekin tästä revohkasta viikonlopun viettoon päästä, uskoo SIlvennoinen.

.
.