"Uskon, että Juice hykertelisi tästä mahdollisuudesta"

Juicen musiikin tuominen Tampereen Tuomiokirkkoon on herättänyt monenlaisia tunteita. Moni kannattaa ajatusta, mutta myös markkinatunnelman leviäminen kirkkoon huolestuttaa.

Kotimaa
Kirkon ovi.
Petri Aaltonen / Yle

Tampereen Tuomiokirkossa soi keskiviikkona 20.11. Juice Leskisen tuotanto. Juice-kirkossa eturivin tamperelaisartistit esittävät edesmenneen lauluntekijän rakastettuja lauluja ja runoja.

Juicen musiikin esittäminen kirkossa on herättänyt monelaisia tunteita. Osa pitää ajatusta hyvänä, mutta muun muassa Yle Tampere on saanut palautetta myös siitä, että kevyen musiikin esittäminen on jumalanpilkkaa ja tuo kirkkoon markkinahumua.

Tuomiorovasti Olli Hallikaisen mukaan pelko on turha.

- Ilta on rakennettu niin, että siellä vuorottelevat Raamatun tekstit ja Juicen kappaleet. Sillä tavalla halutaan ottaa vakavasti Juicen sanoitukset ja se tapa, jolla hän käsittelee uskon, toivon ja rakkauden kysymyksiä, jotka ovat suuria asioita ihmisen elämässä.

Toinen kysymys on se, sopivatko Juicen elämänfilosofiset pohdinnat hengelliseen ympäristöön, jonne niitä ei ole alun perin suunniteltu esitettäväksi.

- Tarkoitus on kunnioittaa Juicea ja sitä tapaa, jolla hän kuvaa ihmiselämän raadollisiakin puolia. Juicen kappaleissa on myös kauneutta ja kaipuuta toisen ihmisen luo. Hän auttaa näkemään, että tässä maailmassa on kaiken kaaoksenkin keskellä jokin tolkku, muistuttaa Hallikainen.

Tamperelaisten mielestä Juicen musiikki sopii hyvin kirkkoon

Katugallupin perusteella tamperelaiset suhtautuvat varsin myönteisesti Juicen musiikin esittämiseen kirkossa.

- Juicen kappaleissa on sanomaa. Ne sopivat sinne oikein hyvin. Kirkkoon tuodaan nykyään kevyttäkin musiikkia. Kyse on vapautumisesta, eikä sitä katsota enää synniksi, sanoo keski-ikäinen nainen.

Samoilla linjoilla on nuori nainen.

- Hyvin se musiikki sopii kirkkoon. Vanhan liiton klassinen musiikki oli epäsopivaa aikanaan kirkossa soitettavaksi. Tiedä vaikka Juicen kappale on tulevaisuudessa klassinen häämarssi.

- Olen seurannut jonkun verran hänen uraansa, ja uskon, että Juice itse hykertelisi tästä mahdollisuudesta, tuumaa puolestaan nuori mies.