1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Sähkökitara raikaa Afganistanin ainoassa rokkikoulussa

Kaksi vuotta sitten Kabuliin perustetusta rokkikoulusta on tullut suosittu paikka, jossa fanitetaan niin Linkin Parkia kuin Queeniakin.

kulttuuri
Näkymä Kabulista ja sitä reunustavista vuorista.
Anja Niedringhaus / EPA

- Olen kiinnostunut sähkökitarasta ja opiskellut sen soittoa jo seitsemän kuukautta. Perheeni ei tosin haluaisi minusta rock-muusikkoa, koska Afganistanissa rock-musiikin maine ei ole kovin hyvä. Rock-muusikot ovat saaneet täällä tappouhkauksia, Linkin Parkia fanittava 18-vuotias Omar Paiman kertoo.

Afganistania vuosina 1996-2001 hallinnut Taliban-liike kielsi musiikin kokonaan, ja konservatiivisessa muslimimaassa suhtaudutaan edelleen epäilevästi kaikenlaisiin länsimaisiin vaikutteisiin. Myös maan ainoan rokkikoulun taival on ollut ohdakkeinen.

- Soittimien hankkiminen tässä maassa on mahdotonta, ja koko projektin ylläpitäminen on jatkuvaa taistelua, koulun perustaja Humayun Zadran toteaa.

- Soittimet on haettu tänne joko ulkomailta tai sitten olemme saaneet niitä lahjoituksina amerikkalaisilta sotilailta.

Kieltoja vanhemmilta

Alunperin olohuoneeseen perustettu rokkikoulu on vähitellen kasvanut paikaksi, jossa on äänitysstudio ja jossa 35 innokasta oppilasta perehtyvät sähkökitaran ja rumpujen saloihin. Joukossa on myös tyttöjä ja nuoria naisia.

- Tytöt voivat mennä kouluun oppiakseen lukemaan ja kirjoittamaan, mutta musiikki on suurelle osalle saavuttamaton unelma, soittamisen perusteita opiskeleva Meena Yousufai sanoo.

- Moni ystävättäreni haluaisi tulla tänne, mutta on saanut vanhemmiltaan ehdottoman kiellon. Musiikin opiskelu täällä on harvinaista ja haasteellista, etenkin tytöille.

Vihaista musiikkia

Kabulista löytyy rokkikoulun lisäksi myös useita rock-bändejä, joiden musiikissa kuuluu vihaisuus ja turhautuminen vuosikymmeniä jatkuneisiin epävakaisiin oloihin.

Kabul Dreams-yhtyeen laulaja Sulyaman Qardash toivoo, ettei Afganistanissa jäljiteltäisi länsimaalaista populaarimusiikkia vaan etsittäisiin uudenlaisia soundeja, kun ulkomaalaiset joukot poistuvat ensi vuonna maasta.

- Musiikillisesti olemme keskellä ei-mitään: jo musiikin tempo eroaa kovasti länsimaisesta.

- Enkä sitä paitsi ole se afgaani, joka näkyy televisiossa turbaani päässä tai se afgaani, joka pidätetään pommin räjäyttämisestä, Qardash summaa.

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi