1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. laskutus

Liperin päivähoitomaksut ruuhkaantuneet – "liian kiltti kunta?"

Liperin päivähoitomaksut ovat ruuhkautuneet. Laskujen viivästymisen kuukausikaupalla kerrotaan johtuvan uudesta, niin sanotusta kellokorttisysteemista eli tuntiperusteisesta laskutuksesta ja vanhempien hitaudesta toimittaa muun muassa omia tuloselvityksiään. Vanhemmat ovat ärsyyntyneet, koska eivät ole saaneet tietoa laskujen kasaantumisesta ennen marraskuuta.

Lautasuon 63-paikkaisen päiväkodin vihkiäisiä vietettiin 20.11.2013. Kuva: Anu Rummukainen / Yle

Liperin kunnan päivähoitomaksut ovat ruuhkautuneet. Nyt maksussa on vasta elokuun päivähoitomaksut ja syyskuun laskutusta valmistellaan. Maksuihin tuli useiden kuukausien tauko, koska uusi tuntiperusteinen järjestelmä ruuhkautti päätöksenteon.

- Jouduimme tekemään kaikille asiakkaille uudet sijoituspäätökset ja maksupäätökset. Saimme aika hitaasti vanhemmilta tuntivarauksia ja tuloselvityksiä, harmittelee Liperin kunnan varhaiskasvatuksen johtaja Sirkka Korhonen.

Kunta pyysi vanhemmilta selvityksiä jo hyvissä ajoin, mutta viimeisiä kyselyjä lasten päivähoidon tuntimääristä ja vanhempien tuloista tehtiin vielä loka-marraskuussakin.

- Järjestelmä ei anna lähettää osaa laskuista vaan kaikkien päätökset pitää olla tehtynä, kertoo Korhonen.

Liian kiltti kunta?

Mikäli vanhemmat eivät ilmoita lastensa hoitotarvetta ja omia tulojaan ajoissa, olisi kunnalla mahdollista määrätä perheelle korkein maksuluokka.

En tiedä, olemmeko liian kilttejä ja pyydämmekö selvityksiä liian monta kertaa?

Sirkka Korhonen

- Jotenkin sekin tuntuu niin epäinhimilliseltä, että perheitä monen sadan euron edestä rokotettaisiin siitä. En tiedä, olemmeko liian kilttejä ja pyydämmekö selvityksiä liian monta kertaa? Pitäisikö tätä järjestelmää tiukentaa? Se on sellainen asia, mitä meidän pitää lautakunnassakin miettiä, pohtii Korhonen.

Liperin kunta on muuttanut päivähoidon maksun tuntiperusteiseksi eli vanhemmat maksavat hoidosta käytön mukaan. Maksu puolestaan määräytyy vanhempien tulojen mukaan. Esimerkiksi kahdesta niin sanotussa kokopäivähoidossa olevasta lapsesta päivähoitomaksu saattaa kivuta noin 550 euroon kuukaudessa. Kolmen lapsen päivähoitomaksu on korkeimmillaan noin 750 euroa.

Lyhyellä ajalla useita laskuja?

Mikäli perheet eivät ole huomanneet, että päivähoitolaskut eivät ole tulleet postilaatikkoon tai nettipankkiin, on heille tulossa ikävä yllätys. Monen kuukauden hoitolaskut tarkoittanevat joillekin perheille tuhansien eurojen maksamista normaalia lyhyemmällä ajalla. Ongelmaa ei ole, jos vanhemmat ovat huomanneet siirtää rahaa syrjään. Liperin kunta ilmoitti vasta marraskuussa vanhemmille, että hoitomaksut ovat ruuhkautuneet.

Yksi lasku tulee kerralla ja siinä on tietty maksu-aika ennen kuin tulee seuraava.

Sirkka Korhonen

Useat vanhemmat ovat ärsyyntyneet kunnan huonosta tiedottamisesta. Vanhemmille ei ole kerrottu milloin kasaantuneet laskut tulevat maksuun.

Miten Liperin kunnassa päivähoidon laskutussuma sitten aiotaan hoitaa?

- Vanhemmille laskut tulevat tasaista tahtia. On pelätty, että tuleeko samaan aikaan useampia laskuja. Yksi lasku tulee kerralla ja siinä on tietty maksuaika ennen kuin tulee seuraava. Tietysti ne kirjanpidollisesti kirjautuvat vasta sinne ensi vuoden tuloihin, selvittää varhaiskasvatuksen johtaja Sirkka Korhonen.

Käytännössä tämä tarkoittanee, että kunnan on selvitettävä ruuhka ja perheet voivat varautua, että joinakin kuukausina maksettavaksi tulee kaksi laskua yhden sijaan.