Ammattikitaristi: Älä pakota lasta soittotunnille

Kotkasta ponnistanut muusikko Juha Björninen on yksi Suomen tuotteliaimmista studiomuusikoista. Hän soittaa kitaraa usealla tuhannella levytetyllä kappaleella. Jo lapsena kitaraan kipinän saanut Björninen sanoo, että lapsen pakottaminen musiikkiharrastuksen pariin ei kannata.

kulttuuri
Kitaristi Juha Björninen kuvassa
Yle / Petri Niemi

Kitaristi, tuottaja Juha Björnisellä ei ole ollut suurempia vaikeuksia ammatinvalinnassa. Kipinä kitaran soittoon heräsi jo pikkulapsena. Pieni poika tuijotti haltioissaan mustavalko-tv:tä, kun sieltä tuli bigband-musiikkia.

– Nopean bigband-bluesin kitaristi nimeltä Pat Martino soitti siellä kerran kitaraa valkoisessa smokissa. En ymmärtänyt siitä mitään, mutta se tuntui maagiselta ja ihmeelliseltä. Ihan kuin olisin saanut sähköiskun, Björninen muistelee.

Samaan aikaan tv:ssä alkoi näkyä Ohukainen ja Paksukainen ja muita mykkäfilmikomedioita. Björninen kiinnostui filmien taustalla soivasta musiikista. Pian sen jälkeen tuli Beatles.

– Rupesin mankumaan kitaraa siihen aikaan. Sainkin leikki-Beatles-kitaran. Se ei riittänyt kauaa. Sain akustisen kitaran ja aika pian sen jälkeen sähkökitaran.

Björninen elää tällä hetkellä kahden kaupungin elämää. Kotkassa syntynyt ja kasvanut muusikko on muuttanut tänä vuonna takaisin synnyinkaupunkiinsa ja käy Helsingissä töissä. Hän on yksi Suomen tuotteliaimmista studiomuusikoista ja soittaa kitaraa usealla tuhannella levytetyllä kappaleella.

"Jäin kitaraan kiinni"

Kitara on määrittänyt Björnisen elämää siitä lähtien, kun hän meni kouluun.

Akustinen kitara aiheutti sen, että heräsin hyvinkin aikaisin aamulla soittamaan kitaraa. Illallakin se oli viimeinen asia mitä tein.

Juha Björninen

– Akustinen kitara aiheutti sen, että heräsin hyvinkin aikaisin soittamaan kitaraa aamulla. Illallakin se oli viimeinen asia mitä tein. Jäin kitaraan kiinni.

1950-luvun puolivälissä syntynyt Björninen kasvoi Kotkan Karhulassa. Hän pitää itseään onnekkaana siinä mielessä, että sai toteuttaa musiikillisia intohimojaan pienestä pitäen.

– Lapsille täytyy suoda mahdollisuus toteuttaa haaveitaan ja impulssejakin. Vanhempien pitää luoda sopivat olosuhteet. Sitten voi katsoa sivusta, mitä siitä syntyy.

Björninen kehottaa vanhempia muistamaan, ettei lapsi välttämättä ole kiinnostunut samoista harrastuksista kuin he.

– Jos lapsi pakotetaan tekemään asioita, niin se ei ole kovin hyödyllistä.