Kouluterveydenhoitajat harmittelevat HPV-vastarintaa

Tyttöjen HPV-rokotusten kyseenalaistaminen ja haittavaikutusepäilykset näkyvät rokotusikäisten tyttöjen suhtautumisessa. Terveydenhoitajat ovat huolissaan tilanteesta, sillä nuorten naisten papa-kokeissa löytyy paljon tulehdustauteja ja solumuutoksia, joita vastaan rokote antaa suojaa.

Kotimaa
YLE

Hämeenlinnassa Lyseon yläkoulun 9-luokkalaisista tytöistä vain puolet otti rokotteen, muissa kaupungin yläkouluissa suurin osa. Lounas-Hämeessa ja Riihimäen seudulla mm. kohdunkaulasyöpää ehkäisevän rokotteen jätti ottamatta kolmannes.

- Yllättävän huonosti otettiin vastaan, harmittelee rokotuksissa mukana ollut Paula Jouppi Hämeenlinnan nuorten terveysneuvontapisteestä. Lyseon yläkoulun tulos poikkeaa kahdesta muusta Hämeenlinnan yläkoulusta. Kaurialassa ja Ahvenistolla rokotteen otti suurin osa.

Tulos kertoo siitä, että sosiaalinen paine, kaveripiirin mielipide ja rokotteen ylle sikainfluenssarokotteen jälkimainingeissa laskeutunut epäilysten verho vaikuttavat tyttöjen päätöksiin.

Olen oikein ylpeä näistä meidän koulun ysiluokkalaisista, miten järkevästi he suhtautuivat asiaan

- Normaalisti pohditaan kavereiden kesken käytäväpuheissa, että miksi et ottanut. Täällä keskustelu tuntuu kääntyneen niin päin, että rokotteen ottaneilta kysellään, miksi menit ottamaan, ihmettelee Hämeenlinnan Lyseon terveydenhoitaja Linda Lindholm.

Huonolla tiellä

Terveydenhoitajat ovat huolissaan tilanteesta. Yksi syyllinen varmastikin on H1Ni -rokote ja huonot kokemukset, mutta tässä tilanteessa vastuuta vieritetään vanhempien suuntaan.

- 14-15-vuotiaat tytöt, eiväthän he ajattele syöpätauteja tai tulehdustauteja. Kyllä heillä on muut ajatukset vielä mielessä tuossa iässä, ja onneksi onkin. Vanhemmat, joilta lupaa on kysytty, muistelevat varmasti possurokotusaikaa ja myös sitä, etteivät heidän nuorensa harrasta vielä seksiasioita. Siksi tätä ei nähdä niin tarpeelliseksi, miettii Jouppi.

Hänen mielestään nyt ollaan huonolla tiellä. Terveysneuvontapisteessä käyvien nuorten alle 25-vuotiaista naisten löydökset saavat huolestumaan, mikäli ennaltaehkäisevä rokote ei kelpaa.

- Näissä alle 25-vuotiaiden papa-kokeissa löytyy paljon tulehdustauteja ja solumuutoksia, joilta tämä rokote estää ja suojaa.

Paljon puhetta porukassa

Viidakkorummun toimisesta toisinpäin kertoo se, että Riihimäen seudulla ja Lounais-Hämeessa kohdunkaulasyöpää ehkäisevän rokotteen jätti ottamatta vain kolmannes. Tammelassa 8-luokkalaiset innostuivat rokotteesta ysiluokkalaisia paremmin.

- Sosiaalinen media selvästikin vaikuttaa. Tässä tulee mielestäni esille ero 8- ja 9-luokkalaisten suhtautumisessa, sanoo Forssan keskuskoulun terveydenhoitaja Katja Himanen.

Vanhemmiltakin on rokotuksen kieltäviä lupalappuja tullut, mutta tytöt ovat Himasen mielestä olleet kiitettävän aktiivisia asian selvittämisessä.

- Osalle tämä on ollut itsestään selvää, mutta osa on jäänyt miettimään. Tytöt ovat puhuneet paljon keskenään ja kyselleet täältä faktoja sivuvaikutuksista.

Jos vanhemmista toinen on antanut luvan ja toinen ei, rokotuksen saaja on saanut itse päättää, ottaako vai ei. Niille jotka vielä empivät, rokote on tarjolla myöhemminkin.

- Olen oikein ylpeä näistä meidän koulun ysiluokkalaisista, miten järkevästi he suhtautuivat asiaan, kiittelee Himanen.

Seuraava erä joulukuussa

HPV-rokotteen toinen annos annetaan joulukuussa ja kolmas myöhemmin keväällä. Rokotteesta kieltäytyneet tytöt voivat saadat rokotteen myöhemminkin. HPV-rokote jaetaan kaikille 6-9- luokkalaisille tytöille. Jatkossa rokotukset tehdään 6-luokkalaisille.

HPV-rokote ehkäisee erityisesti kohdunkaulan syövän esiasteita ja itse syöpää. Rokote ehkäisee myös emättimen ja ulkosynnytinten syöpiä.