Kaikki lapset ovat ensisijaisesti lapsia - sairaudesta tai vammasta riippumatta

Lapsen oikeuksien päivänä tempaistaan yhdenvertaisuuden puolesta.

Kotimaa
Lapsi leikkipuistossa.
Lapsi leikkipuistossa.Tenho Tornberg / Yle

Lapsen oikeuksien päivänä 20.11. lapset ovat pääosassa. Tänä vuonna teemana ovat erityislasten oikeudet. Lasten yhdenvertaisuudessa on Etelä-Savossa vielä parantamisen varaa.

-Me haluamme tuoda esille sitä, että kaikki lapset ovat ensisijaisesti lapsia, vaikka heillä olisikin jokin vamma tai sairaus. Kaikilla lapsilla pitää olla oikeus osallistua, harrastaa ja vaikuttaa omaan elämäänsä, painottaa Annastiina Vesterinen.

Vesterinen toimii projektivastaavana Lamppu-kumppanuushankkeessa. Hankkeen tarkoitus on viedä ertityislapsiperheiden asioita eteenpäin Mikkelin lapsiperhetoimijoiden verkoston avulla.

Lasten yhdenvertaisuuden puolesta

Mikkelin lapsiperhetoimijoiden verkoston toiminta alkoi viime syksynä, kun erityislapsiperheille haluttiin kehittää tukitoimia ja olla vaikuttamassa heidän asioihinsa.

- Mietimme, kuinka voisimme yhteistyössä viedä näitä erityislapsiperheiden asioita eteenpäin. Ryhdyimme keräämään verkostoa järjestöistä ja muista toimijoista sillä ajatuksella, että yhdessä saamme enemmän aikaiseksi. Ja pikkuhiljaa on tullutkin uusia toimijoita mukaan ja verkostomme laajenee, iloitsee Vesterinen.

- Ovet ovat avoinna kaikille, jotka katsovat asian tärkeäksi. Toivon, että mahdollisimman monet erityislapsiperheet löytävät meidät ja esittävät meille toiveita eteenpäin vietäviksi.

Lapset suunnittelemassa tapahtumaa

Annastiina Vesterinen toivoo, että erityislapset nähtäisiin lapsina, jotka toimivat samalla tavalla yhteiskunnassa kuin me kaikki muutkin. Heillä täytyy olla myös samat mahdollisuudet toimia.

- Tältä pohjalta lähdettiin Lapsen oikeuksien päivän tapahtumaa rakentamaan ja miettimään. Mikkelin Stellassa nähtävässä lasten muotinäytöksessä pääosassa ovat erityislapset ja heillä jokaisella on mukanaan joku läheinen kaverina. Lapset ovat valinneet myös muotinäytöksen musiikin ja muutenkin ovat olleet mukana tapahtuman suunnittelussa, kertoo Vesterinen..

Annastiina Vesterinen toivoo, että tapahtumassa nähtäisiin myös paljon päättäjiä, jotta he osaavat huomioida päätöksenteossa lasten yhdenvertaisuuden ja tasavertaisuuden.