1. yle.fi
  2. Uutiset

Näkökulma: Lopeta säästä valittaminen ja nauti kotona nyhväämisestä!

Neljän seinän sisällä jumittaminen on parasta, mitä marraskuun ankean harmaina viikkoina voi tehdä. Toimittaja Hanna Lumme kehottaa kolumnissaan sään ahdistamia turvautumaan klassisiin kaamostylsistyksen poistajiin: villasukkiin ja suklaaseen.

Näkökulmat
Nainen pitelee teekuppia ja istuu tuolissa.
Hanna Lumme / Yle

Hyi että, mikä sää. On kalseaa, kosteaa ja harmaata. Kohta on vielä kylmempää ja tulee lunta. Joutuu lumihommiin.

Sitten lumi sulaa ja tulee loskaa. Kengät kastuvat. Nenä vuotaa ja iskee flunssa. Yäk.

Kuulostaako tutulta?

Aamuisin väsyttääja yöllä ei tule uni. Luonnonvaloa on niin vähän, ettei herää eikä nuku kunnolla. Mutta voisiko kuitenkin käydä talviunille, kuten Korkeasaaren karhut viime viikolla tekivät, ja herätä vasta keväällä auringonpaisteeseen?

Säästä natkuttaminen kuuluu vuodenaikaan kuin nenä päähän tai vesisateet marraskuuhun.

Sori, ei voi.

Ihmisellä uni loppuisi taatusti kesken alkuunsa, tulisi hirveä vessahätä ja nälkä. Kankkukin puutuisi. Tulisi makuuhaavoja.

Unohtakaa siis se talviunen hokeminen jo.

Säästä natkuttaminen kuuluu vuodenaikaan kuin nenä päähän tai vesisateet marraskuuhun. Esimerkiksi työpaikalla kävelymatka aamukahville kuluu sääpäivittelyitä kuunnellessa ja niitä itsekin hokiessa. Jossain vaiheessa valittamiseen ehkä turtuu ja vallitsevaan tilanteeseen tyytyy.

Mutta oletko tullut ajatelleeksi, että ankean sään kausi on armollisempi kuin kesähelteet, auringonpaiste tai ruskan loisto?

Kun sataa ties monettako viikkoaperäjälkeen vettä, on kylmää ja pimeää, väsyttää ja jurppii, voi hyvällä omallatunnolla jumiutua kotiin. Ei tarvitse lähteä juoksulenkille, sienimetsälle, pihahommiin tai tavata kavereita vain, koska on niin hieno sää.

Mitä jos ensi kerralla, kun meinaat purnata työkaverille, lenkkiseuralaiselle tai perheenjäsenelle sään harmautta ja naaman pesevää loputonta tihkua, fiilistelisitkin sen sijaan neljän seinän sisällä hengailun mahtavuutta.

Marraskuun synkeydessä kotisohva on paras paikka murjottaa tai nautiskella, miten sen nyt ottaa. Ja klassikot toimivat: viltti, kuuma juoma, villasukat. Hämyisä valaistus, kynttilöitä.

Sisällä synkistely on suorastaan tervetullutta vaihtelua.

Joten, mitä jos ensi kerralla, kun meinaat purnata työkaverille, lenkkiseuralaiselle tai perheenjäsenelle sään harmautta ja naaman pesevää loputonta tihkua, fiilistelisitkin sen sijaan neljän seinän sisällä hengailun mahtavuutta.

Kertoisit, miten aiot työpäivän jälkeen haudata itsesi sohvan uumeniin ja viettää illan vain kaukosäädin kaverinasi. Ja miten aiot syödä suklaata niin, että olet kevääseen mennessä turvoksissa kuin puutiainen ja todellakin kesäkuntoprojektin tarpeessa. Sillä ankeana vuodenaikana saa ja pitää mässäillä.

Ankeus on asennekysymys ja sen voi muuttaa kivaksi, jos haluaa.

Terveisin Hanna, joka vetäisee illalla punaviolettiraidalliset villasukat jalkaansa, hauduttaa rooibosteetä ja syö pari palaa, no okei, pari riviä, tummaa appelsiinisuklaata. Ihan vain kaamosfiilisten piristämiseksi.

Lue seuraavaksi