Hyppää sisältöön

"Suomalainen viljelijä tyytyy siihen, mitä ylhäältä annetaan - tulipa se taivaasta tai Brysselistä"

Roppolan tilalla Rantasalmen Tuusmäessä oli hyvin varauduttu myrskyyn. Aggregaatti rupsutti melkein kolme vuorokautta sähköä ja turvaa tilan ihmisille ja eläimille.

Roppolan tilan emäntä Päivikki Nykänen aloitteli viime sunnuntaita kirkonmenojen aikaan kirmailemalla lähikunnailla kotikasvihuoneen levyjen perässä. Tuuli ehti viskata levyt satojen metrien päähän, mutta säilytti ne kuitenkin ehjinä. Nyt pitäisi ruveta askartelemaan palapeliä kasaan ja kasvihuonetta takaisin normaalinnäköiseksi.

Myrsky osui Rantasalmelle rajuna. Päreiksi mennyt kasvihuone tuntuu pikkujutulta, kun karjatilalla on selvitty vajaan kolmen vuorokauden sähkökatkoksesta. Tilalla on lypsy- ja lihakarjaa.

Melkein kolmen vuorokauden aggregaattisulkeiset

- Olemme todella riippuvaisia sähköstä, varsinkin, kun lehmät ovat pihattonavetassa. Yön aikana voisi pimeydessä tulla isoja vahinkoja ja eläimet polkisivat toisiaan, sanoo Päivikki Nykänen.

- Mutta suomalainen viljelijä tyytyy siihen, mitä ylhäältä annetaan, tulipa se taivaasta tai Brysselistä.

- Sunnuntaina sähköt katkesivat aamulla kymmenen maissa. Ensin pätki, sitten katkesi kokonaan. Siinä vaiheessa aggregaatti oli jo otettu esille ja saatiin virta sen avulla takaisin nopeasti.

Tiistai-iltana verkkovirta palasi ja päästiin purkamaan aggregaatti.

Suomalainen lehmä on tottunut säännölliseen elämään

Jaksavatko kaikki laitteet toimia aggregaatilla?

- Kyllä, Päivikki Nykänen vastaa. - Sen avulla navetalla pyörivät ilmastoinnit ja lypsykone. Mutta varovaisesti eletään. Sähkösaunaa ei panna päälle, kun lypsykone on käynnissä.

Roppolan tilalla on varauduttu, että kaikki toimii omavaraisesti. Kunnallisesta verkosta saatiin vettä neljään asti iltapäivällä, sitten paineet laskivat ja pantiin oma varajärjestelmä toimimaan. Illalla ennen puoltayötä kunnallisen veden paine taas normaalistui.

Ei ollut Rantasalmen Tuusmäessä pulaa keskustelunaiheesta, kun Eino-myrsky vei kaiken huomio. - Onko sulla virtaa? oli ensimmäinen kysymys.

- Joku tuskaili pakasteiden sulamista ja kuka mitäkin, Päivikki Nykänen kertoo. - Jokaisella on omat huolensa ja näin syksyllä, kun pakastimet on täynnä eikä virtaa saa kolmeen vuorokauteen, rupeavat pakasteet jo pehmiämään.

- Ja kyllähän löpöä kuluu huomattavat määrät, kun aggregaattia pyöritetään kolme vuorokautta.

Ilman aggregaattia Nykäsen tilalla ei tultaisi toimeen. "Suomalainen lehmä on tottunut säännölliseen elämään. Ei se voi odotella kolmea päivää", tokaisee emäntä Päivikki Nykänen.

.
.