Hyppää sisältöön

Suomen suurin kuusi sortui myrskyyn

Suomen suurin kuusi kasvoi sunnuntaihin asti Muuramessa. 150-vuotias jätti kaatui Eino-myrskyssä.

Suomen suurin kuusi makaa nyt kanto sälöillä. Kuva: Jarkko Riikonen / Yle

Muuramen kuusivanhuksen rungon tilavuudeksi on mitattu yli 6 kuutiometriä. Pituutta kuusella oli yli 44 metriä ja rungon ympärysmitta runsaan metrin korkeudella kaksi metriä. Kuusivanhus kasvoi vielä vanhoilla päivilläänkin noin kolme senttiä vuodessa.

– Metsäntutkimuslaitos pitää kirjaa puiden pituuksista, ja tämä on koko maan pisimpiä, jos ei pisin. Padasjoella on samaa pituusluokkaa edustava kuusi, kertoo Metsähallituksen luontopalveluista erikoissuunnittelija Raimo Itkonen.

Pituudestaan huolimatta Muuramen kuusi oli hoikahko, sillä Jyväskylästä löytyvä Raineriksi nimetty kuusi (siirryt toiseen palveluun) on tilavuudeltaan vielä selvästi suurempi, vaikka on Muuramen tuulenkaatoa lyhyempi.

Itkosen mukaan Kuusimäen luonnonsuojelualueella kasvanut puu on harvinaisuus.

– Kuuset kasvavat kyllä 40 metriin otollisissa olosuhteissa, ja tässäkin tapauksessa lehtomainen maapohja ja rinteen vesitalous ovat kunnossa. Tämä yksilö ei luonnossa ole näyttänyt erityisen pitkältä, koska vieressä on muitakin pitkiä puita. Toivottavasti niitä on jäänyt pystyyn, Itkonen sanoo.

Kuusen tavallisin kohtalo on monitoimikoneen kynsissä. Vanhoja kuusia löytyy vain luonnonsuojelualueilta.

Kuusen kaatumisen havaitsi koiran kanssa iltalenkillä ollut Tuomas Nieminen.

– Koira taisi olla ensimmäinen havaitsija. Otsalampun valossa siellä oltiin, eli ei kauheasti näkynyt. Oli se hurjan tuntuista, lapsesta lähtien olen sitä kuusta katsonut, kun se kasvoi ihan naapurissa. Siinä on useampi pitkä puu, ja piti pimeässä vähän varmistella, että kyseessä on juuri tämä kuusi, hän kertoo.

15:58 Lisätty Jyväskylän Rainer -kuusi.
16:41 Lisätty kuusen löytäjän kommentit

.
.