1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Eurovaalit 2014

Perussuomalaiset etenee eurovaaleissa, kokoomus ja keskusta kyselyn kärjessä

Ensi keväänä pidettävissä eurovaaleissa valitaan yhteensä 751 Euroopan parlamentin jäsentä, joista Suomesta valitaan 13. Vaalipäivä on 25.5.2014.

Eurovaalit 2014
Grafiikka
Yle uutisgrafiikka

Kokoomus ja keskusta kisaavat ensi kevään eurovaalien kärkipaikasta. Yle Uutisten ensimmäisessä eurovaalimittauksessa kokoomusta äänestäisi 22,7 ja keskustaa 21,7 prosenttia vastanneista. Eurovaalien suurin etenijä on kuitenkin perussuomalaiset, joka tavoittelee 17 prosentin kannatuksellaan peräti kahta lisäpaikkaa.

Ensi keväänä pidettävissä eurovaaleissa valitaan yhteensä 751 Euroopan parlamentin jäsentä, joista Suomesta valitaan 13. Vaalipäivä on 25.5.2014.

Edellisiin, vuoden 2009 eurovaaleihin verrattuna kokoomus menettäisi äänistään 0,5 prosenttiyksikköä. Keskusta lisäisi kannatustaan 2,7 ja perussuomalaiset huimat 7,2 prosenttiyksikköä.

Kannatusmittauksen mukaan kokoomus ja keskusta säilyttäisivät kumpikin nykyiset kolme paikkaansa Euroopan parlamentissa. Perussuomalaiset on nostamassa paikkamääränsä yhdestä kolmeen, mutta kisa neljättä paikkaa tavoittelevan kokoomuksen kanssa on äärimmäisen tiukka. Taloustutkimuksen tutkimusjohtajan Jari Pajusen mukaan perussuomalaiset ovat kuitenkin hieman lähempänä kolmatta paikkaa kuin kokoomus neljättä.

SDP:lle mitattiin 15,4 prosentin kannatus, jossa on pudotusta viime eurovaaleista 2,1 prosenttiyksikköä. SDP:n nykyiset kaksi paikkaa ovat tällä tuloksella turvassa, mutta lisäpaikka jäisi haaveeksi.

Vihreät on eurovaalien kannatusmittauksen suurin menettäjä. Ääniosuus tippuisi viime eurovaaleista 4,3 prosenttiyksikköä ja 8,1 prosentin kannatus toisi vain yhden paikan nykyisen kahden sijasta.

Vasemmistoliitolle mitattiin 7,1 prosentin kannatus, joka palauttaisi vasemmistoliiton edustajan Euroopan parlamenttiin. Kannatuksessa on kasvua viime eurovaaleista 1,2 prosenttiyksikköä.

Kristillisdemokraatit ja RKP menettäisivät kumpikin ainoan paikkansa. KD:lle mitattiin 3,6 ja RKP:lle 3,5 prosentin kannatus. RKP:n menetys olisi 2,6 ja KD:n 0,6 prosenttiyksikköä.

Grafiikka
Yle uutisgrafiikka

Taloustutkimus haastatteli kannatusarviota varten yhteensä 2 431 henkilöä. Puoluekantansa eurovaaleihin kertoi 44,2 prosenttia vastanneista, mikä on selvästi pienempi kuin eduskuntavaalien kannatusmittauksissa.

Haastattelut tehtiin 4.-19.11.2013 ja kannatusarvion virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta 1,8 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin.

Haastatelluilta kysyttiin myös äänestysvarmuutta.

Eurovaaleissa aikoi varmasti äänestää 31,2 ja melko varmasti 31,8 prosenttia vastanneista. Äänestysvarmuuttaan ei osannut sanoa 21 prosenttia. Todennäköisesti äänestämättä jättäisi 11,9 ja varmasti 4,1 prosenttia vastanneista.

Eurovaaleissa vuonna 2009 äänesti 40,3 prosenttia äänioikeutetuista.

Lue seuraavaksi