Aluetyön tulevaisuus asukkaiden huolena

Alueellisen asukastyön epäselvä tulevaisuus huolestuttaa suurta joukkoa helsinkiläisiä. Asukkaat pelkäävät, että päättäjät saattavat säästöjen nimissä katkaista toiminnan rahoituksen, koska se ei ole lakisääteistä.

Kotimaa
Ruokailijoita Malmin toimintakeskuksessa.
Anita Koistinen (oikealla) ruokailemassa tuttujen seurassa.Yle

- Silloin kun mä jäin yksinäni, mun mies kuoli, niin olen ajatellut monta kertaa miten mä olisin selvinnyt, jos mulla ei olisi ollut tätä paikkaa, kertoo Malmin toimintakeskuksessa ruokailemassa käynyt Anita Koistinen.

Kaupunki on teettänyt Helsingin aluetyöstä selvityksen, mutta sen sisällöstä ei ole kerrottu - ei edes aluetyön tekijöille.

Aluetyö pitää sisällään muun muassa asukastilatoiminnan, lähityön ja yhdyskuntatyön. Kaupungilla on omia asukastiloja yksitoista. Myös yhdistykset pitävät asukastiloja.

"Ei olla ansaittu tätä"

Alueellisen asukastyön epäselvä tulevaisuus huolestuttaa nyt suurta joukkoa helsinkiläisiä. Asukkaat pelkäävät, että päättäjät saattavat säästöjen nimissä katkaista toiminnan rahoituksen, koska se ei ole lakisääteistä.

Näin 90-vuotias Anita Koistinen tulkitsee päättäjien suhtautumisen aluetyöhön.

- Se ei merkitse mitään, että minäkin, olen tehtaan tyttö, olen aina ollut töissä, mutta tätä ihanaa paikkaa me ei olla ansaittu.

Valoa on näkyvissä

Monelle muullekin Malmin toimintakeskus on henkireikä. Sinne poikkeaa vuosittain 30 000 kävijää syömään, harrastamaan, tapaamaan tuttuja tai olemaan tekemättä mitään.

Pientä valoakin on näkyvissä, toimintakeskuksen muutaman sosiaalialan ammattilaisen työsopimus on uusittu ensi vuodeksi. Toimintakeskus tarjoaa myös palkkatuella töitä parillekymmenelle ihmiselle.

"Mä olen onnellinen"

Senegalilaislähtöinen Meissa Niang sai hommia apuohjaajana. Hän on monitoimimies, jolta syntyvät verhot ikkunoihin tai afrikkalainen ruoka. Hän on pitänyt myös afrikkalaisen tanssin kursseja.

- Mä olen onnellinen mies, koska koko ajan mun pää on auki. Jos mä tulen tänne, mulla on koko ajan uusi idea.

Toiminnanohjaaja Sini Heino-Mouhu toivoo, että sosiaali- ja terveystoimen päättäjät tiedostaisivat aluetyön merkityksen.

- On kauhean vaikea välillä tän tyyppistä työtä perustella ja kertoa siitä, kun ei ole oikein mittareita, joilla sitä hyvinvoinnin vaikutusta mittaisi.

Lisää yksinäisiä koteihin?

Loppuminen tietäisi toiminnanohjaajan mukaan lisää yksinäisiä kotiinsa linnoittautujia.

- Tämä eriarvoistumiskehitys myös lisääntyisi, kun puhutaan päivisin kotona olevista ihmisistä, työttömistä, maahanmuuttajista. Ihmiset olisivat siellä omissa blokeissaan.

Anita Koistinen arvelee, että sitä päättäjät haluavatkin.

- Ne meinaa, että itkekää itkunne ja naurakaa naurunne kotona, yksin. Ei yhteiskunnan tarvitse ylläpitää meille tämmöistä.