1. yle.fi
  2. Uutiset

Poron juhlapaisti kruunaa joulupöydän - herkullinen ohje

Lappilainen joulupöydän kunkku on poronpaisti. Poron juhlapaistiin erilaista makua antaa anjovis. Padassa valmistaminenkin tuo tekemiseen oman vivahteensa.

Sardelli (Anjovis)
Poron paisti annos
Poropaisti on joulupöydän aatelinen.Paliskuntain yhdistys

Poron juhlapaisti

poronpaisti

30 g voita

2 tl suolaa myllystä

1 tl mustapippuria myllystä

1tl rouhittua katajanmarjaa (viherpippuria)

11/2 rkl siirappia

2 porkkanaa

1 makeahko omena

3-4 anjovisfilettä

3-4 dl kiehuvaa vettä

Nosta paisti huoneenlämpöön noin tunti ennen kypsennystä. Jos käytät pakastettua lihaa, anna sen sulaa hitaasti jääkaapissa 1,5–2 vuorokautta.

Ruskista huoneenlämpöinen poronpaisti voissa kauniin ruskeaksi. Nosta paisti hetkeksi leikkuulaudalle jäähtymään.

Hiero suola, mustapippurirouhe ja katajanmarjat paistin pintaan. Kuori ja paloittele omena ja porkkanat. Laita paistomittari maustettuun paistiin ja nosta se pataan. Lisää pataan kasvikset, puolitetut anjovikset ja kiehuva vesi. Laita kansi päälle ja kypsennä paistia miedolla lämmöllä.

Kun paistomittarin lämpötila näyttää 65 astetta paisti on silloin täysin kypsä. Jos haluat paistista punaisempaa, silloin paistin sisälämpötila voi jättää hiukan 60 asteen alapuolelle.

Nosta paisti liemestä ja kääri se leivinpaperiin ja päälle vielä alumiinifolio. Anna paistin vetäytyä 30 - 40 minuuttia ennen kuin leikkaat paistia.

Siivilöi paistoliemi kattilaan, suurusta ja mausta kastike haluamallasi tavalla.

Lisäkkeeksi poron juhlapaistille sopivat esim. puikulaperunat, paistetut nauris- tai lanttukuutiot ja puolukat/karpalot.

Ohje: Kotitalousneuvoja Anna-Liisa Tikkanen Lapin Martat ry

Lue seuraavaksi