Hyppää sisältöön

Nuoria tyttöjä pakkonaitetaan Suomesta ulkomaille

Yle Uutisten tietojen mukaan länsisuomalaisen koulun maahanmuuttajaperheiden tyttöjä on naitettu ulkomaille. Opettajat ovat ristiriitaisessa tilanteessa. Halu auttaa nuoria on kova, mutta keinot ovat vähissä.

kenkä

Pakkoavioliittoja ei suomalaisessa yhteiskunnassa ole näkynyt enää viimeiseen sataan vuoteen. Tapa on kuitenkin kulkeutunut takaisin joidenkin maahanmuuttajien kulttuureiden mukana.

Yle Uutisten saaman tiedon mukaan erään länsisuomalaisen koulun maahanmuuttajaperheiden tytöille on järjestetty pakkoavioliittoja ulkomaille. Tilanteesta tietävät opettajat ovat erittäin vaikeassa välikädessä; asia ei tunnu oikeudenmukaiselta, mutta keinoja auttamiseen ei juuri löydy.

- Minulle on tullut vastaan tapauksia, joissa muualta tulleille tytöille on jo järjestetty avioliitto. Jotkut heistä jopa arvostavat omaa tilannettaan, mutta on niitä, jotka haluaisivat jatkaa opiskeluja, toteaa länsisuomalaisen koulun opettaja.

Joidenkin maahanmuuttajalasten- ja nuorten kohdalla eivät toteudu samat oikeudet kuin muiden suomalaisten kohdalla. Opettaja sanoo, etteivät kaikki muista kulttuureista Suomeen tulleet nuoret tiedä, että Suomessa valiitsee tasa-arvo.

Meille tulee 15-20 yhteydenottoa vuodessa pakkoavioliitoista, mutta kaikki nämä tapaukset ovat vähän niin kuin piilossa olevia, joten voidaan olettaa, että tämä on vain jäävuoren huippu.

Natalie Gerbert, Monika-Naiset liitto

- Kaikkein räikeimmissä tapauksissa voi tulla vastaan ympärileikattu tyttö, joka avautuu suomalaisille aikuiselle kivuistaan. Siitä tulee sellainen olo, että se ei ole oikein. Se ei ole minkään uskonnon mukaista, vaan kulttuurillinen juttu.

Pakkoavioliittojen kriminalisointia odotetaan

Suomen lain mukaan pakkoavioliitto voidaan nähdä ihmiskauppana ja siten laittomana, mutta yhtään tapausta ei rikostutkintaan tai oikeuteen ole päätynyt.

- Meille tulee 15-20 yhteydenottoa vuodessa pakkoavioliitoista, mutta kaikki nämä tapaukset ovat vähän niin kuin piilossa olevia, joten voidaan olettaa, että tämä on vain jäävuoren huippu. Tietoomme tulleista tapauksista nuorin tyttö, jolle avioliitto on järjestetty, oli 13-vuotias. Hän joutui lähtemään maasta pois, kertoo Natalie Gerbert Monika-Naiset liitosta.

Maahanmuuttajien kanssa työskentelevä järjestö toivoo erillistä lainsäädäntöä kriminalisoimaan pakkoavioliitot Suomessa.

- Istanbulin sopimus, jonka Suomi on valmis ratifioimaan, edellyttää pakkoavioliittojen kriminalisointia. Norja ja Tanska ovat esimerkiksi kriminalisoineet pakkoavioliitot.