Keskusta perää rohkeaa omistajapolitiikkaa

Keskustan kansanedustaja Mauri Pekkarinen korostaa valtionyhtiöiden roolia Suomen talouden nousussa. Eduskunnan omistajaohjauskeskustelun alulle pannut Pekkarinen katsoo, että valtion strategiset tavoitteet ja toiminta yhtiöiden suhteen ovat ristiriitaisia.

politiikka

Keskustan mielestä valtion olisi käytettävä sijoitusomaisuuttaan uutta kasvua ja työtä tuottavaan yritystoimintaan ja osaomistajuuteen.

Kansanedustaja Mauri Pekkarinen (kesk.) toisti eduskunnan valtiion omistajaohjauksesta käymässä keskustelussa keskustan ehdotuksen panostamisesta uusiin yrityksiin valtion kasvurahaston kautta. Pekkarisen mukaan valtio voisi rahoittaa rahastoa myymällä osuuksiaan esimerkiksi pääosin ulkomailta omistetuissa yhtiöissä.

- Jo parin – kolmen prosentin myynti vuosittain valtion 18 miljardin euron tasearvoisesta pörssivarallisuudesta merkitsisi valtiolle mahdollisuutta viidessä vuodessa miljardipanostuksiin aloittaviin, kasvaviin ja kansainvälistyviin yrityksiin, sanoo Pekkarinen.

Pekkarisen mukaan valtion olisi omistajaohjauksessa edistettävä eettistä ja yteiskuntavastuullista johtajuutta. Hallituksen jäsenten valitsemisessa olisi luovuttava hallituseliitin ristiinistumisista, johdon kohtuuttomista eduista olisi luovuttava ja omistajapolitiikan pitäisi nojata vahvaan ympäristövastuuseen ja vastuulliseen henkilöstöpolitiikkaan, Pekkarinen luettelee.

Pekkarinen toteaa, että hallitus määrittelee hvyin valtionyhtiöiden strategian, sen minkä ja miksi pitää olla valtion vahvan puhe- ja määräysvallan alla.

- Käytännön ratkaisuissa nämä periaatteet ovat kuitenkin joko hukassa tai niistä on hallituksen sisällä erimielisyyksiä, sanoo Pekkarinen.