Hyvä kotihoito tuo turvaa vanhuksen elämään

Tampereella halutaan tukea vanhusten kotona asumista. Kotihoidon lisäämistä on kritisoitu, mutta toimiessaan se tarjoaa vanhukselle turvaa ja mahdollisuuden asua tutussa ympäristössä.

Kotimaa
kotihoidon asiakas Pirkko Laaksonen ja lähihoitaja Katja Aho
Eveliina Niskanen / Yle

Tampereen kaupungin tavoitteena on, että yhä useampi vanhus asuu kotonaan kotihoidon tuella. Mallia on kritisoitu muun muassa siksi, että kaikki vanhukset eivät pärjää avun turvinkaan kotona.

Eläkeläinen Pirkko Laaksonen sen sijaan pärjää. Hän on onnellinen saadessaan asua kotona vielä yli 80-vuotiaana. Ilman kotihoitoa se tuskin luonnistuisi.

- Tämä antaa turvallisuutta. Joka päivä joku käy. Lääkkeet ja vointi katsotaan, roskatkin viedään. Eihän sitä voinnistaan koskaan tiedä, mutta tässä tilanteessa kotona asuminen on minulle ehdoton juttu.

Hyväkuntoinen Laaksonen käy myös ulkoilemassa.

- Jos on kaunis ilma, menen hoitajan kanssa ulos. Nyt en ole mennyt, kun on ollut niin rumat ja tylsät ilmat. Laiskottaa oikein, hyväntuulinen Laaksonen nauraa.

Kotihoidon vierailu rytmittää päivää

Pirkko Laaksosen mukaan hoitajilla on vierailuillaan riittävästi aikaa. Perusasiat ehditään hoitaa. Välillä aikaa on käytettävissä rutiineja enemmän.

Joka toinen torstai on suihkupäivä, ja silloin läträtään oikein kunnolla.

Pirkko Laaksonen

- Joka toinen torstai on suihkupäivä, ja silloin läträtään oikein kunnolla. Suihkussa ei säästetä vettä tai pesuainetta.

Tampereen kotihoidossa työskentelevä lähihoitaja Katja Aho kertoo, että vierailujen pituus vaihtelee.

- Aamulla on aikaa käytettävissä 30-45 minuttia. Iltapäivällä ehtii enemmän, ja silloin voidaan käyttää vanhuksia vaikkapa suihkussa. Rutiinien lisäksi rupatellaan. On tärkeää, että kuulumisiakin ehditään vaihtaa.

Uusiin kasvoihin tottuu

Kotihoidon asiakkailla on omahoitaja, mutta välillä hoitaja vaihtuu. Joka päivä vuorossa ei ole tuttu kasvo.

- Siihenkin on tottunut. Sama hoitaja ei tule aina. Mutta ihan hyvin se menee, suurin piirtein tunnen heidät kaikki, kertoo Pirkko Laaksonen.

Tulevaisuudessa kotona hoidettavien vanhusen määrä kasvaa. Lähihoitaja Katja Aho suhtautuu tilanteeseen kaksijakoisesti.

- Onneksi suurin osa meidän asiakkaistamme haluaa olla kotonaan. Osalle vanhuksista kotona asuminen on kuitenkin hankalaa. Jos vanhuksella on pitkälle edennyt muistisairaus, on pakko miettiä, onko yksin kotona asuminen oikein.