Kierrätyssäännöt hämmentävät - Juomalasi ei olekaan keräyslasia

Pääkaupunkiseudulla aloitettiin lokakuussa erillinen lasi- ja metallijätteiden keräys taloyhtiöissä. Se mitä uusiin laatikoihin saa laittaa, on monelle epäselvää. Kuuluuko esimerkiksi kahvinkeittimen lasikannu kierrätykseen vai ei?

Kotimaa
Lasijätettä Ämmässuon kaatopaikalla.
Yle

Pääkaupunkiseudun taloyhtiöiden roskakatoksia lokakuusta asti täydentäneet lasin ja metallin keräysastiat aiheuttavat päänvaivaa. Joissakin taloissa kierrätysastioista on löytynyt sekajätettä tai vaikkapa radioita, jotka eivät niihin kuulu.

Mutta myös lasin kanssa saa olla tarkkana, sillä esimerkiksi tavallinen rikkoontunut juomalasi ei kierrätysastiaan kelpaa, kertoo käyttöpäällikkö Juha Talvio HSY:stä.

- Pääasiassa kaikki pakkauslasi on tervetullutta eli pullot ja purkit, mutta sinne ei haluta kuuman kestävää lasia niinku kahvinkeittimen kannuja, lasivuokia ja tämmösiä. Juomalasit eivät myöskään kuulu sinne, koska ne ovat kuumankestäviä.

Vääränlainen lasi voi pilata koko kierrätyserän.

- Se pilaa hyötykäyttöprosessin. Kun lasia sulatetaan, kuumankestävä ei sulakaan siinä, Talvio selittää.

Kierrättämättömyys maksaa

HSY:n tavoitteena on kerätä jatkossa pääkaupunkiseudulta lähes 4000 tonnia lasia vuodessa. Tämä on tuplamäärä nykyiseen verrattuna.

Keräysintoa kasvattaa keväällä avattava jätteenpolttolaitos Vantaalla, jonne lasi ja metalli eivät kelpaa. Kansalaisten toivotaan oppivan lajitteluun, sillä väärät tavat maksavat, huomauttaa jätealajohtaja Petri Kouvo.

- Me maksamme jätteen energiahyötykäsittelystä Vantaan Energialle tonniperusteisesti ja jos sinne joutuu lasia tai metallia, ja se kulkee siitä vain läpi, se aiheuttaa meille jätteenkäsittelykustannuksia. Joudumme käsittelemään myös jäteestä jäävän tuhkan ja kuonan, joten siinä on kaksinkertainen kustannusvaikutus.

Energiajäte oli hetken huuma

Jätteenpolttolaitos mullistaa roskakatoksia muutenkin. Viime vuosina taloyhtiöt ovat suosineet energiajäteastioita sekajätesäiliöiden kustannuksella, sillä energiajae on ollut yhtiöille edullisempaa. Jätteenpolton myötä energiajäte jää kuitenkin historiaan ja kierrätykseen kelpaamaton roska heitetään sekajätteisiin.

Biojätteen keräys sen sijaan jatkuu nykyisellään ja toivottavasti lisääntyy entisestään, Petri Kouvo vakuuttaa.

- Jätteen energiahyötykäyttö korvaa kaatopaikkasijoitusta. Kun jätemäärät vääjäämättä nousevat, toivotaan että polttoon ohjautuisi vain sinne tarkoitettu jäte eikä kierrätyskelpoinen. Olemme investoimassa biojätteen käsittelyn lisäkapasiteettiin mädätyslaitoksella ja haluaisimme sitä luonnollisesti sinne.