1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Hagia Sofiasta turkkilais-kreikkalainen sanasota

Hagia Sofia oli vuosisatojen ajan kristillinen kirkko, ennen kuin siitä tehtiin moskeija ottomaanien vallan aikana 1453. Modernin Turkin perustamisen jälkeen se on ollut museo.

Turkin aikomus muuttaa Hagia Sofia toimivaksi moskeijaksi aiheuttaa pahaa verta Kreikassa. Istanbulin tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluva 1476 vuotta vanha Hagia Sofia toimii tällä hetkellä museona.

Turkin varapääministeri Bülent Arinc on sanonut toivovansa, että Hagia Sofia muutettaisiin uudestaan moskeijaksi.

– Katsomme surullista Hagia Sofiaa, mutta toivottavasti näemme sen pian hymyilevän uudestaan, Arinc sanoi maanantaina.

Hagia Sofia oli vuosisatojen ajan kristillinen kirkko, ennen kuin siitä tehtiin moskeija Ottomaanien valtakunnan aikana 1453. Modernin Turkin perustamisen jälkeen se on ollut museo. Kreikan ulkoministeri reagoi muutosaikeisiin voimakkaasti.

– Korkeiden turkkilaisviranomaisten toistuvat lausunnot bysanttilaisten kirkkojen muuttamisesta moskeijoiksi loukkaavat miljoonien kristittyjen uskonnollisia tuntoja, Kreikan ulkoministeri kirjoitti lausunnossa.

Turkki vastasi, että sillä ei ole mitään opittavaa Kreikalta uskonnonvapaudesta.

– Ottamaanien aikaisten kulttuuriesineiden ja palvontapaikkojen epäsuotuisa kohtelu Kreikassa on kaikkien tuntemaa, Turkin ulkoministeri sanoi.

Kreikka oli aikanaan osa Ottomaanien valtakuntaa. Sen ja Turkin välilllä on pitkään ollut rajakiistoja ja uskonnollisia ristiriitoja.