1. yle.fi
  2. Uutiset

Kevan hallitus horjuu Ailuksen takana: "Paluuta lähtöruutuun ei ole"

Kevan hallituksen jäsenistä moni panttaa vielä lopullista kantaansa Kevan toimitusjohtajan Merja Ailuksen (kesk.) asemaan. Hallituksen kokouksesta ensi perjantaina odotetaan vaikeaa.

Kotimaan uutiset
merja ailus
Merja Ailus.Yle

Kevan hallituksessa on puheenjohtaja Laura Rädyn (kok.) lisäksi kahdeksan jäsentä. Yle Uutiset tavoitti heistä keskiviikkoiltana seitsemän.

Hallitus kokoontuu perjantaina ja käsittelee Ailuksen asemaa. Lopullisen päätöksen asiassa tekee Kevan valtuuskunta, jossa on 30 jäsentä. Hallituksen varapuheenjohtaja, Vantaan kaupunginjohtaja Kari Nenonen (sd.) luonnehtii tilannetta vaikeaksi.

Kari Nenonen
Kari NenonenTony Hagerlund

- En näe sellaista polkua, että voitaisiin palata lähtöruutuun. En kuitenkaan ota kantaa siihen, miten tässä käytännössä edetään. Osaan kysymyksistä saadaan vastaus perjantaina, mutta kyllä tilanne on vaikea, Nenonen sanoo.

Sanon sen, että muutos on tapahtumassa, uskon näin.

Kevan hallituksen jäsen Päivi Niemi-Laine

Kevan hallituksen jäsen, neuvottelujohtaja Risto Kangas arvelee, että nykytilanne on Ailuksen kannalta "hankala".

- Tämän hetken myllytyksen valossa näyttää tosi haastavalta tämä ympäristö ja mielipideilmasto, joka on valjastettu häntä vastaan. En tiedä kuinka paljon muilla on tosiasioita tiedossa, mutta minun mielestäni ne pitää ottaa esille kiihkottomasti ja käydä läpi. Tässä on hirveän paljon huhuja ja näkemyksiä, joiden todenperäisyys ei ainakaan minulle ole selvinnyt yksiselitteisesti. En lähde ennakkoon esittämään näkemyksiäni, ne tulevat kokouksessa julki, Kangas sanoo.

Päivi Niemi-Laine
Päivi Niemi-LaineJHL

Kevan hallituksessa istuva Päivi Niemi-Laine pitää tilannetta erittäin vakavana ja ennakoi jo "suurta muutosta".

- Minusta paluuta takaisin ei ole. Näen hyvin vaikeana sellaisen tilanteen, että me ilman suurta muutosta tulisimme perjantaina hallituksen kokouksesta ulos. Sanon sen, että muutos on tapahtumassa, uskon näin. Tämä ei tee Kevalle hyvää. Tämä asia on saatava nopeasti ratkaistua, Niemi-Laine sanoo.

Juha Rehula
Juha RehulaSuomen keskusta

Keskustan kansanedustaja, Kevan hallituksen jäsen Juha Rehula sanoo jo käytännössä muodostaneensa kantansa Ailuksen luottamuksesta, mutta ei vielä halua kertoa sitä julkisuuteen.

- Tilanne on vähintäänkin hankala, ja tämä on vastaus myös siihen, nauttiiko toimitusjohtaja luottamustani. Lähtökohtaisesti Kevaan pitää voida luottaa, Rehula sanoo.

Hallituksen jäsen Harri Virta ei vielä ota kantaa siihen, voiko Ailus jatkaa Kevan toimitusjohtajan tehtävässä.

- Toimitusjohtajan asema on tietysti hankala, kun hallituksen puheenjohtaja Laura Räty on ilmoittanut, että toimitusjohtaja ei nauti hänen luottamustaan. Me muut hallituksen jäsenet emme vielä tarkkaan tiedä faktoja, joihin hallituksen puheenjohtaja on perustanut kantansa. Minä haluan kuulla puheenjohtajan selostuksen, ennen kuin lopullisesti lähdetään ratkomaan, että mitä tästä seuraa. Itse olen vielä huolestuneempi nyt kuin viime perjantaina, jolloin asiaa edellisen kerran käsiteltiin, Virta sanoo.

Raimo Vistbacka
Raimo VistbackaJuha-Pekka Inkinen / Yle

Kevan hallituksesssa istuva varatuomari, perussuomalaisten Raimo Vistbacka ei vielä Ailuksen aseman suhteen kantaa puoleen eikä toiseen.

- Entisenä rikostutkijana en lausu tässä vaiheessa mitään, koska asiasta odotetaan selvitystä. Minä en tiedä millaisia keskusteluja hallituksen puheenjohtaja Laura Räty on toimitusjohtaja Ailuksen kanssa käynyt, eikä minua ole niistä informoitu. Julkinen paine toimitusjohtajan ympärillä on tietysti kova.

Hallituksen jäsen Sallamaari Muhonen odottaa niin ikään ensi perjantaita ennen kuin lähtee pohtimaan kantaansa julkisuudessa.

- En lähde ottamaan kantaa toimitusjohtajan asemaan ennen kuin hallituksen kanssa on oltu koolla ja tiedetään, mihin selvitykset ovat tähän mennessä johtaneet. Julkisuudessa on liikkunut virheellisiäkin tietoja. En halua tehdä johtopäätöksiä ennen aikojaan puuttellisin tiedoin. Ailus on ollut hyvä toimitusjohtaja, mutta nyt ilmi tulleet asiat ovat selvittämisen arvoisia. Siihenhän hallitus on ryhtynyt, Muhonen sanoo.

Lue seuraavaksi