Espanjalainen oikeus määräsi lääkeyhtiön maksamaan korvauksia talidomidin uhreille

Saksalainen Grünenthal Group ilmoittaa perehtyvänsä oikeuden päätökseen ja päättävänsä myöhemmin oikeista toimintatavoista.

Ulkomaat

Espanjalainen oikeusistuin on määrännyt saksalaisen lääkeyhtiön maksamaan korvauksia talidomidi-lääkkeen uhreille.

Madridin maakuntaoikeus velvoitti Grünenthal Group -yhtiön korvaamaan lääkkeen vammauttamille 20 000 euroa jokaista Espanjan terveysministeriön toteamaa vammautumisasteen prosenttia kohden.

Oikeus myönsi korvauksia 22 espanjalaiselle, jotka olivat vammautuneet äidin raskausaikana käyttämän talidomidi-lääkkeen takia.

Lääkeyhtiölle lankeavan kokonaiskorvauksen suuruutta ei vielä tiedetä, mutta summa on kuitenkin pienempi kuin 204 miljoonaa euroa, jota talidomidin uhrien järjestö oli vaatinut noin 200 uhrin puolesta.

Talidomidia käytettiin 1950- ja 1960-luvuilla. Lääkkeen oli havaittu helpottavan raskaana olevien äitien pahoinvointia. Myöhemmin sen kuitenkin huomattiin aiheuttavan epämuodostumia syntyville lapsille.

Ensireaktiossaan Grünenthal Group ilmoitti perehtyvänsä espanjalaisoikeuden päätökseen ja päättävänsä myöhemmin oikeista toimintatavoista.

Yhtiö sanoo välittävänsä talidomidin uhreista, mutta korostaa, että lääkkeen käyttöaikana sitä oli kehitetty ja testattu tuon ajan vaatimusten mukaan.

Runsas vuosi sitten Grünenthal Group esitti ensimmäisen kerran anteeksipyynnön talidomidi-lääkkeen vaikutusten takia. Tuolloin lääkkeen uhrit katsoivat, että anteeksipyyntö tulee liian myöhään, eikä se riitä. Uhrit vaativat rahakorvauksia lääkkeen valmistajalta.