1. yle.fi
  2. Uutiset

"Haluaa halata ystäviään" - Sini Saarela pääsi vankilasta

Arktista öljynporausta vastaan mieltään osoittanut Greenpeacen aktivisti Sini Saarela oli vankeudessa yli kaksi kuukautta.

Ulkomaat
Sini Saarela.
Sini Saarela on päässyt pois pietarilaisesta vankilasta

Suomalainen Greenpeacen aktivisti Sini Saarela on päässyt pois pietarilaisesta vankilasta, kertoo Yle Uutisten toimittaja Erkka Mikkonen. Saarela on ollut Venäjällä tutkintavankeudessa yli kaksi kuukautta.

– Mä haluan mennä halaamaan kaikkia mun ystäviä ja kiittää kaikkia, keneltä mä olen saanut apua, Sini Saarela kommentoi päästyään vankilasta.

– Mä haluan tavata kaikki mun lähimmäiset ja ystävät, perheen, Saarela sanoi ja toivoi, että hänen perheensä pääsisi tapaamaan häntä Pietariin.

Erkka Mikkosen mukaan Greenpeace pitää nyt huolta Saarelasta.

– Greenpeacen edustajat ovat kertoneet, että he aikovat viedä Saarelan johonkin "rauhalliseen paikkaan" syömään ja lääkärintarkastukseen, sanoo Mikkonen, joka on paikalla Pietarissa vankila numero viiden edessä.

Saarela vapautettiin kahden miljoonan ruplan eli noin 45 000 euron takuita vastaan. Vielä ei ole selvillä, koska hän pääsee palaamaan Suomeen. Tutkintakomitea ilmoittaa ensi viikolla, voiko hän odottaa oikeudenkäyntiä Suomessa. Oikeudenkäynti voi venyä jopa helmikuulle. Saarelan mielestä mielenosoitus kuitenkin kannatti.

– Kyllä arktiksen suojelu on ihan minkä tahansa arvoista, Saarela kertoi Pietarissa.

Saarelaa ja 29:ää muuta epäillään huliganismista. Heidät vangittiin syyskuussa sen jälkeen, kun he olivat pyrkineet Gazpromin öljynporauslautalle osoittamaan mieltään arktista äljyporausta vastaan Venäjän Petshoranmerellä.

Lue seuraavaksi