KOM-teatterin Maijala: Teineille pitäisi voida näyttää seksiä ja väkivaltaa

Lauri Maijalan mielestä nuorille pitäisi teattereissa esittää asioita, jotka heitä kiinnostavat.

kulttuuri
Lauri Maijala.
Lauri Maijala aamu-tv:ssä.

KOM-teatterin toinen taiteellinen vastaava ja ohjaaja Lauri Maijala näkee yhtenä keinona nuorten houkuttelemiseksi teattereihin, että löydetään nuoria kiinnostavia aiheita vanhojen ja usein ikävystyttävien klassikkojen tilalle.

- Kävin itse lapsena katsomassa ihan hurjasti aikuisten juttuja. Ja niistä minä löysin sen. En niinkään nuorille suunnatuista jutuista, jotka on monesti lässytystä, sanoo Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Maijala.

- Esimerkiksi teinien päässä pyörii seksi ja väkivalta. Seksiä ja väkivaltaa pitäisi myös pystyä näyttämään teineille, koska teatterissa sen käsittelyssä on usein hyvinkin laaja moraalinen pohja. Se ei ole vaan tyhjää pornografiaa, teatteriesityksissä sitä on mietitty. Ihmisille pitäisi näyttää sitä, mikä niitä kiinnostaa, sanoo Maijala.

Yleisesti hän näkee, että teatteri on viihteellistynyt taloudellisesti vaikeina aikoina, mikä on aika tavallista.

- Viihteen suhdeluku on kohtuuttoman suuri. Mutta se ei tarkoita, ettei teatterissa saisi nauraa ja viihtyä ja itkeä.

- Minä olen suuri melodramaatikko ja tykkään suurista tunteista. Sitä tulee olemaan teatterissa edelleen. Taide ja viihde ovat yhdistettävissä.

Hän toivoo teatteriin enemmän epäehyttä ilmaisua. Siinä rikotaan Maijalan mukaan tietyntyyppistä ehyttä kerrontaa ja etsitään uusia ilmaisun muotoja. Tällaista teatteri-ilmaisua löytyy kansainvälisestä teatterista.

Maijala mainitsee Berliinin tärkeäksi kaupungiksi juuri nyt. Nauraen hän kertoo, että Berliinistä ja berliiniläisestä teatterista puhuminen on klisee, kun siellä oikeasti tapaa niin paljon suomalaisia kavereita.

- Vähän kuin olisi ollut teatterikorkeakoulun käytävillä.