Palkittu elokuvaohjaaja havainnoi maailmaa kotikonnuiltaan

Torstaina vuoden taidepalkinnon pokannut, mainetta niittänyt ohjaaja Mika Ronkainen löytää elokuviinsa uuden näkökulman Pohjois-Pohjanmaalta.

kulttuuri
Oululainen Mika Ronkainen sai taidetoimikunnan tämän vuoden taiteilijapalkinnon.
Kati Teirikko / Yle

Yhdeksän dokumenttielokuvaa ohjannut ja käsikirjoittanut oululainen elokuvaohjaaja Mika Ronkainen palkittiin torstaina Taiteen edistämiskeskuksen vuoden 2013 taiteilijapalkinnolla. Palkinnon saajan valitsi Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun taidetoimikunta. Palkinnon arvo on 5000 euroa.

Ronkainen on saanut kuluneena vuonna runsaasti kansainvälistäkin huomiota Laulu koti-ikävästä -elokuvallaan. Teos on palkittu Göteborgin filmifestivaaleilla, Tampereen festivaalilla niin pää- kuin yleisöpalkinnollakin sekä Risto Jarva palkinnolla ja Eurodoc 2013 Norway -tapahtumassa kunniamaininnalla.

Arvostettu yhdysvaltalainen viihdealan julkaisu Variety on nostanut Ronkaisen ’10 Euro Directors to Watch’ –sarjaan eli lupaavimpien eurooppalaisten elokuvantekijöiden joukkoon.

Taidetoimikunta mainitsee palkintoperusteissaan olevan kunnioitettavaa, että Kuusamossa syntynyt ja Haapavedellä kasvanut Ronkainen on pysynyt kotiseuduillaan, vaikka muutto lähemmäs skandinaavisen elokuvamaailman ydintä olisi ollut perusteltua.

Ronkainen on tullut elokuvayleisölle myös tutuksi muun muassa dokumenttielokuvistaan Screaming Men ja Freetime Machos.

Tuhansien teosten gallerialle kunniaa

Taidetoimikunta antoi lisäksi taidetunnustukset oululaiselle galleristille Tarja Myllyaholle ja kuhmolaisella kuvataiteilijalle Urho Kähköselle. Myllyaho on tullut tunnetuksi Harmaja-galleriastaan. Galleria Harmaja on toiminut ponnahduslautana pohjoissuomalaisille kuvataiteiljoille jo kahdenkymmenen vuoden ajan.

Palkintoraadin mukaan Galleria Harmajalla on tärkeä rooli Pohjois-Suomen alueella nykytaiteen esittelijänä ja se on pohjoissuomalaisen taiteen näyteikkuna valtakunnallisesti. Taidetoimikunnan mukaan Galleria Harmajan näyttelyiden kautta on välittynyt runsaasti teoksia museoihin ja muihin julkisiin kokoelmiin.

Tarja Myllyahon arvion mukaan hänen kauttaan galleriasta on siirtynyt koteihin tuhansia teoksia.