yle.fi-etusivu

Syöpäkeskustelu: Sairaus yleistyy, mutta hoito ja tutkimus kehittyvät

Syöpähoito ja -tutkimus voidaan kokea riittämättömäksi, kun vakava sairaus tulee omalle kohdalle. Yle Savon Tieteen tunnin asiantuntijat vastasivat kysymyksiin kertoen, että lääkitys kehittyy yksilöllisemmäksi. Ihmisillä on myös mahdollisuus auttaa syöpätutkimusta.

terveys
Kolesterolin ja eturauhassyövän yhteyttä tutkitaan Tampereen yliopistossa
Yle Savo Tieteen tunti -ohjelma keskusteli syövästä 50 min. Asiantuntijoina olivat professori Veli-Matti Kosma, dosentti Arto Mannermaa ja sairaanhoitaja Virpi Nissinen. Kuulijat osallistuivat lähettämällä kysymyksiä ja kommentteja. Erikoislähetyksen toimitti Heidi Törnroos ja nettitoimittajana oli Jouni Pilto. Ohjelmassa kuullun potilashaastattelun toimitti Anne Heikkinen.

Syöpään sairastuu noin neljännes suomalaisista. Paineet syöpätutkimuksen ja -hoidon kehittämiseen ovat voimakkaat. Kun ihmisten keski-ikä kasvaa, syöpäkin yleistyy.

- Koko ajan syöpähoidot parantuvat ja potilaiden elinaika paranee, sanoo professori Veli-Matti Kosma Itä-Suomen yliopistosta.

Yle Savon syöpäaiheisessa erikoislähetyksessä kuulltiin syöpää sairastaneen naisen myönteinen tarina. Kuulijoiden kysymykset toisaalta kertoivat, että hoito, tarkastukset ja yliopistollinen tutkimus voivat tuntua riittämättömiltä, kun sairaus tulee lähelle.

- Yksilölliset lääkehoidot kehittyvät ja paranevat. Nyt hoidot ovat monesti sellaisia, että hoidetaan liikaa, kun ei tunneta syöpäkasvaimen luonnetta, sanoo dosentti Arto Mannermaa Itä-Suomen yliopistosta.

Ihmiset ovat pääsemässä auttamaan syöpätutkimusta uudella tavalla, kun Suomi ja muut maat edistävät biopankki-toimintaa.

- Ihmiset voivat luovuttaa näytteen biopankkiin, Arto Mannermaa kertoo.

Erikoislähetyksessä keskustelee myös Virpi Nissinen Pohjois-Savon syöpäyhdistyksestä.

Koko ohjelma on kuunneltavissa äänitallenteena. Ohjelma kuultiin Yle Savon suorassa lähetyksessä 20. marraskuuta.